Ege Zeytin sineğine karşı “tüp sinek” üretildi

Zeytin sineğine karşı “tüp sinek” üretildi

11.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanife Genç, üreticinin korkulu rüyası zeytin sineğinin, ilaçlara bağışıklık kazandığını belirledi.

Zeytin sineğine karşı “tüp sinek” üretildi

Ardından, ‘kısırlaştırılmış tüp sinek’ projesi geliştirdi. TÜBİTAK’ın da desteklediği çalışmayı tamamladığını belirten Yrd. Doç. Genç, şu bilgileri verdi:
“Çiftçiler, zeytin sineğiyle mücadele için yılda ortalama 7-10 kez organik fosforlu ilaçlar uyguluyor. Ancak bu bilinçsiz ve gereksiz kullanım, sineği, genetik olarak ilaca karşı dayanıklı hale gitirmiş. Şu aşamada, Çanakkale bölgesindeki zeytin üreticilerinin kullandıkları organikfosforlu ilaçların tümü etkisizdir. Tüp bebek yöntemini, zeytin sineği için uyguladık. Bu sinekleri laboratuvar ortamında yetiştirip, doğaya salacağız. Kısır erkek tüp sinekler, doğada normal dişi sineklerle çiftleşecek. Dişi sinek zeytin tanesinin içine yumurtasını bırakacak. Ama yumurtaları döllenmemiş olduğu için zeytin içinde larva (kurt) oluşumu gerçekleşmeyecek. İnsan ve çevre sağlığına zararsız bu yöntemle zeytin sineği populasyonu azaltılacak, gereksiz ilaçlamanın da önüne geçilecek.”
ÇANAKKALE DHA


Kestanecinin yüzü gülüyor
Kütahya’nın Simav İlçesi’nde kestane bereketi yaşanıyor. Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, rekoltenin geçen yıllara oranla yüzde 300 artış gösterdiğini söyledi. Bütüner, Simav Dağı’nın kuzey yamaçlarında 13 kilometrelik bir şeritte yer alan 65 bin civarında verimli kestane ağacından bu sene yaklaşık 7 bin ton civarında ürün elde edildiğini bildirdi.
Ürünün, kestane şekeri yapılmak üzere Bursalı tüccarlar tarafından toplanan birinci kalitesinin kilosunun 3 ile 4 YTL arasında alıcı bulduğunu kaydeden Kadir Bütüner, “Kestane bu yıl üreticimizin yüzünü güldürdü” diye konuştu.
MEHMET YENEN Simav DHA

Damızlık sığırlar jüri karşısına çıktı
Manisa’daki Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nda, ‘Damızlık Sığır Yarışması’ düzenlendi. Manisa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin organize ettiği etkinliğe 100’e yakın inek, düve ve buzağı katıldı. Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, sığır yetiştiricileri, üreticiler ve meraklıların izlediği organizasyonda dereceye giren inek ve buzağıların sahiplerine altın ve çeşitli zirai maddeler verildi. Hayvanların üzerine ise derecelerini gösteren pelerinler giydirildi, madalya takıldı.
M.HAKKI ÖZBAYIR DHA

Ağlara 5.5 kiloluk iki çipura takıldı
Çanakkale’de balıkçı Hüsamettin Çalışkan, Karanlık Liman Mevkii açıklarında ağ attı. 6 saat sonra topladığında şaşırtan görüntüyle karşılaştı. Her biri 5.5 kilo ağırlığında 2 çipura yakalayan Çalışkan, kilosunu 30 YTL’den sattı. Derya kuzuları sayesinde yüzü gülen şanslı balıkçı, “Bu kadar büyüğünü beklemiyordum. Benim için güzel bir sürpriz oldu” diye konuştu.
ERDEM SÜREK Çanakkale DHA