Eğitim Adalet Ağaoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Adalet Ağaoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

12.05.2021 - 03:31 | Son Güncellenme:

Türk şairlerinden bir tanesi olan Adalet Ağaoğlu son günlerde sürekli olarak internet üzerinden araştırmaktadır. Adalet Ağaoğlu Ankara'da doğmuştur. Adalet Ağaoğlu'nun eserleri ve edebi kişiliği merak edilmektedir. Türk edebiyatında ünlü şairlerden biri olarak bilinen Adalet Ağaoğlu en önemli romancılardan bir tanesidir. Peki Adalet Ağaoğlu kimdir? Adalet Ağaoğlu'nun hayatı nasıldır? Adalet Ağaoğlu eserleri ve romanları nedir? Adalet Ağaoğlu'nun edebi kişiliği nedir? İşte Adalet Ağaoğlu ile ilgili tüm detaylar.

Adalet Ağaoğlu Kimdir Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Adalet Ağaoğlu 20. yüzyılın en önemli şairlerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Adalet Ağaoğlu en önemli romancılardandır.

Adalet Ağaoğlu Kimdir?

Adalet Ağaoğlu Türk yazardır. 20. yüzyılda yaşamış olan bu dönemde yazmış olduğu romanları ile bilinen Adalet Ağaoğlu romanları ile ünlenmiştir. Adalet Ağaoğlu romanlar dışında da deneme ve anı türünde de eserlerini ortaya koymuştur. Adalet Ağaoğlu 90 yaşında vefat etmiş olan bir Türk yazardır.

Adalet Ağaoğlu Hayatı

Adalet Ağaoğlu 1929 yılında Ankara'nın Nallıhan ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası bir kumaş tüccarıdır. Babasının ismi Mustafa Sümer'dir. Dört kardeş olan Adalet Ağaoğlu ailenin tek kızı olarak dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına ilk kez Ankara'nın Nallıhan ilçesinde başlamıştır. Burada 9 yıl yaşadıktan sonra Ankara'nın merkezine yerleşmişlerdir. Orta öğretim öğrenimini tamamlamak amacı ile Ankara kız lisesine başlamıştır. Burada da başarılı bir eğitim hayatı geçirdikten sonra 1950 yılında üniversite hayatına başlamıştır. Üniversite için Ankara Üniversitesi Tarih ve Coğrafya fakültesine başlamıştır.

Edebiyata lise hayatında ilgi duymaya başladı. Bu dönemde şiirler yazmaya başlamıştır. Daha sonra lise hayatında oyun yazarlığı da yapmıştır. 1950 yılında şiirleri beğenilince Kaynak dergisinde şiirleri yayınlanmaya başlamıştır. 2020 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

Adalet Ağaoğlu Eserleri

- Evcilik Oyunu
- Yaşamak
- Bir Piyes Yazalım
- Çatıdaki Çatlak
- Tombala
- Kendin Yazan arkı
- Sınırlarda
- Çok Uzak
- Fazla Yakın
- Çağımızın Tellalı
- Fikrimin İnce Gülü

Adalet Ağaoğlu Romanları

- Ölmeye Yatmak
- Bir Düğün Gecesi
- Üç Beş Kişi
- Ruh Üşümesi
- Hayır
- Dert Dinleme Uzmanı
- Romantik Bir Viyana Yazı

Adalet Ağaoğlu Edebi Kişiliği

Eserlerinde daha çok toplumun sorunlarını ele almıştır. Bunları bir bireysel anlatım ile birlikte anlatmıştır. Eserlerinde sürekli olarak yeni anlatım olanaklarından yararlanmıştır. Romanlarında da klasik anlatım tekniklerinden daha çok bu anlatım tekniklerinden yararlanmıştır. Türk toplumunda görülen sosyal ve düşünsel olarak sorunları da işlemişlerdir. Romanlarında kişisel olaylara da değinmektedir.