Eğitim Akyüz kazandı!

Akyüz kazandı!

17.12.2008 - 10:01 | Son Güncellenme:

Tahsin Aksu İstanbul Üniversitesi’nde rektör adaylarını belirlemek için yapılan seçimde en çok oyu Prof. Akyüz aldı.

Akyüz kazandı

Erdoğan’ın kurucusu olduğu vakfın başkanlığını yapan Prof. Söylet’in ikinci olduğu yarışta ilk 6’ya giren isimler YÖK’e bildirilecek

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) rektör aday adaylarını belirlemek üzere dün yapılan seçim çekişmeli geçti. Seçimde ilk sırayı 483 oyla Prof. Dr. Ali Akyüz alırken, ikinci sırayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu Sıcak Yuva Vakfı’nın başkanlığını yürüten Prof. Dr. Yunus Söylet 467 oyla aldı. 365 oy alan Prof. Dr. Melih Boydak da üçüncü oldu.
İÜ Rektörlüğü için yarışan 13 adaydan YÖK’e bildirilecek 6 aday için dün seçim yapıldı. Öğretim üyeleri oy vermek için uzun süre kuyrukta bekledi. Seçimleri protesto eden bir grup öğrenciye polis müdahale etti. Seçimlerde, çoğunluğun sağlanamaması ve sandık görevlileri seçiminin uzaması nedeniyle oy verme işlemi 1.5 saat gecikmeli başladı.

13 aday yarıştı
13 aday oy verme işlemi öncesi birbirlerine başarı diledi. Bazı adayların oy verme işlemi sırasında zaman zaman koyu sohbete daldığı gözlendi.
Seçimden önce adayları tebrik eden Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak, gazetecilere yaptığı açıklamada, İÜ’nün, aydınlığın, çağdaşlığın, uygarlığın temellerinin atıldığı bir üniversite olduğunu kaydederek, “Bugün de kendine yakışan bir seçimle rektörünü belirleyecek ve 18 Ocak’ta da ben arkadaşıma görevi büyük bir mutlulukla teslim edeceğim. Tüm arkadaşlarımızın şansı eşit. En iyisi, en güzeli olsun. Aydınlık bir Türkiye için, aydın bir gelecek için en iyisi olacak. Ondan hiç kuşkum yok” dedi. Seçim, 6 sandıkta saat 16.30’a kadar sürdü.

İlk 6 belirlendi
Seçimde 2523 öğretim üyesinden (yardımcı doçent, doçent ve profesör) 2378’i 6 sandıkta oy kullandı. Yaklaşık 3 saat süren sayım işleminin ardından ilk sırayı Türkiye’nin ilk Cerrahi Gastroenteroloji Endoskopi Ünitesi’ni kuran Prof. Dr. Ali Akyüz (483), ikinci sırayı Prof. Dr. Yunus Söylet (467), üçüncü sırayı Orman Fakültesi Dekanlığı, rektör yardımcılığı gibi idari görevlerde bulunan Prof. Dr. Melih Boydak (365), dördüncü sırayı bir dönem Devlet Bakanlığı yapan Prof. Dr. Ahad Andican (328), beşinci sırayı Avrupa ve Türkiye Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Müfredatı Başkanı, Avrupa Kardiyoloji Derneği Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Faruk Erzengin (250), altıncı sırayı da “Rektum Kanserlerinin tedavisinde Anterior Rezeksiyonun Yeri” adlı teziyle genel cerrahi uzmanı olan Prof. Dr. Erhun Eyüpoğlu (181) aldı.
Seçimlerde en fazla oyu alan 6 rektör adayının ismi YÖK’e bildirilecek. YÖK de, adayların sayısını 3’e indirerek, birinin atanması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunacak.

Akyüz kazandı

Seçim protesto edildi
Polisin geniş önlem aldığı Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Salonu’nda seçim sürerken, dışarıda seçim protesto edildi. Öğrenci Kolektifleri üyesi bir grup, oturma eylemi yaptı. Binaya girmek isteyen bazı öğrenciler gözaltına alındı. 50 kişilik başka bir grup da polisin üniversiteden çıkması için sloganlar attı. İÜ araştırma görevlilerinden oluşan bir grup da fakülte önünde eylem yaptı. Bazı öğretim üyelerinin de destek verdiği eylemde yapılan açıklamada asistanların doktoralarını tamamladıktan sonra kapı dışarı edildikleri belirtilerek, “Bizler ‘fakülteli asistan’, ‘enstitülü asistan’ ayrımını kabul etmeksizin mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Sesimize kulak vermeyerek içeride oylarını kullanan yardımcı doçentleri, doçentleri ve profesörleri uyarıyoruz” denildi.