Eğitim Duy Nedir, Ne İşe Yarar? Duy Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Duy Nedir, Ne İşe Yarar? Duy Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

24.04.2021 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elektrik, artık hayatımızın her alanında yer alan bir üründür. Çünkü her cihaz çalışmak için elektriğe ihtiyaç duymaktadır. Elektriğin oluşmasında ve cihazlara verilmesi içinde birden fazla araca ihtiyaç duyulur. Bu aracıları bilmek elektriği oluşturma konusunda bize yardımcı olur. Elektrik malzemelerinden biri de duydur. Özellikle ilkokul deneylerinde karşımıza çıkan duy nedir? Ne için kullanılır? Çeşitleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Duy Nedir, Ne İşe Yarar Duy Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir


Duy, elektriği iletmede yarayan elektrik malzemelerinden bir tanesidir. Kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılan duy, hem bu konuda deney yapan öğrenciler tarafından hem de elektrik alanında ilgilenen kişiler tarafından bilinmesi gerekir.

Duy Nedir? Ne İşe Yarar?

Duy, elektrik alanında kullanılan bir alettir. Elektriğin oluşmasında değil elektriğin taşınması görevindedir. Duyun esas işlevi elektriğin ampule kolay bir şekilde aktarılmasını sağlamaktır. Yani ampulün elektrik alıp yanabilmesi için takılması gerektiği cihazdır. Duy pirinç ya da bakırdan elde edilir. Yivli bir araçtır. Duylar ampullerin sığacağı boyutlarda üretilir. Kısaca ampulün ışık vermesini sağlayan elektrik ileticisi araçtır diyebiliriz.

Duy Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Duylar 4 ayrı çeşide ayrılır. Bu çeşitler lamba gerilim ve gücüne göre belirlenmektedir. Duy çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Normal duy, minyon duy, minyonet duy, goliat duy. Aslında tüm bu sıraladığımız duy çeşitleri vidalı duylar grubunda yer almaktadır. Duyları bir de sürgülü duylar ve vidalı duylar olarak gruplandırabiliriz. Duylar bir başka şekilde kullanım alanına göre de gruplandırılmaktadır.

Asma duy, tavan duy, duvar duy, bahçe duy, braçol duy ve donanma duy şeklinde sıralanır. Ayrıca duy çeşitlerini ayırt etmek ve seçmek için numaralarından faydalanılabilir. Bunun için duylar başta E harfi daha sonra iki rakam ile çeşitlendirilir. E harfi Edison'ın kısaltması, rakamlar ise duyun çapını belirtir.