Eğitim Eksen Eğikliği Nedir? Eksen Eğikliğinin Sonuçları Nelerdir?

Eksen Eğikliği Nedir? Eksen Eğikliğinin Sonuçları Nelerdir?

08.03.2021 - 17:03 | Son Güncellenme:

Dünyanın güneş etrafındaki hareketleri sonrasında sayılan asıl nedenlerden birisi dünyanın eksen eğikliğidir. Günümüzde özellikle okullarda çoğu kez anlatılan alanlardan olan eksen eğikliği merak edilen konulardan birisidir. Peki eksen eğikliği nedir? Eksen eğikliğinin sonuçları nelerdir? Sizlere eksen eğikliği ve sonuçları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Eksen Eğikliği Nedir Eksen Eğikliğinin Sonuçları Nelerdir

Dünyanın güneş etrafında dönüşü sonrasında pek çok sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçlar ise dünyanın eksen eğikliği ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Eksen Eğikliği Nedir?

Eksen eğikliği bir gökcismin dönme ekseni ile yörünge ekseni arasındaki açıdır. Dünyanın elips üzerindeki yörüngesinden geçen düzleme eliptik düzlem adı verilir. Ekvatordan geçen düzleme ise ekvator düzlemi adı verilmektedir. Dünyanın düzleminin eliptik düzleme tam dik olmaması sebebi ile bu iki düzlem birbiri ile çakışmamaktadır. 

Dünya ekseninin eğik olması güneş etrafındaki hareketlerini oluşturmaktadır. Dünyanın güneş etrafında dönüşünün sonucunda oluşan durumlar eksen eğikliği nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Eliptik eksen ile Dünya ekseni birbiri ile çakışmamaktadır. Aralarında 23° 27’ lık bir eğiklik bulunmaktadır. Bu eğikliğe ise dünyanın eksen eğikliği adı verilmektedir.

Haberin Devamı

Eksen Eğikliğinin Sonuçları Nelerdir?

Eksen eğikliği dünyanın güneş ekseni ve kendi ekseni etrafındaki hareketleri ile hiçbir zaman değişmemektedir. Fakat etkisi ekinoks tarihlerinde ortadan kalkmaktadır. Dünyanın eksen eğikliği sonucunda bazı durumlar oluşmaktadır. Eksen eğikliğinin sonuçları şunlardır:

 - Mevsimler oluşur.

 - Bir noktaya düşen güneş ışınları yıl içerisinde değişmektedir.

 - Gölge boyunda değişimler oluşur.

 - Kutup daireleri ile birlikte dönenceler oluşmaktadır.

 - Güney yarım kürede ve kuzey yarım kürede aynı anda farklı mevsimler yaşanır.

 - Aydınlanma sürelerinde sürekli değişimler yaşanır.

 - Gece gündüz süreleri belirli tarihlerde uzar veya kısalır.

 - Basınç farkları ile birlikte mevsimlik sıcaklık farkları oluşur.

 - Matematik iklim kuşakları meydana gelir.

 - Güneşin doğuş süresi ve batış süresi değişir.