Eğitim Erişilebilirlik uzmanları yetişiyor

Erişilebilirlik uzmanları yetişiyor

24.12.2013 - 13:59 | Son Güncellenme:

İSEM ile İTÜ ortaklığında, özel sektörün ve kamunun ihtiyaç duyduğu erişilebilirlik uzmanlarının yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen "Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı" ilk mezunlarını verdi.

Erişilebilirlik uzmanları yetişiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü (İSEM) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ortaklığında, özel sektörün ve kamunun ihtiyaç duyduğu erişilebilirlik uzmanlarının yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen "Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı" ilk mezunlarını verdi.

Haberin Devamı

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi "Erişilebilir Bir İstanbul'un" tesisi için yaptığı çalışmaları sürdürüyor.

Bu kapsamda, İSEM ile İTÜ Mimarlık Fakültesi, ortaklaşa Erişilebilirlik Uzmanlığı Sertifika Programı düzenleyerek özel sektörün ve kamunun ihtiyaç duyduğu erişilebilirlik uzmanları yetiştirmeye başladı.

İstanbul genelinde ilçe belediyelerinden özel sektöre değişik meslek gruplarından 27 kursiyerin katıldığı program, iki ayrı kur halinde gerçekleştirildi.

Programın amacı, eğitim alan kişileri, erişilebilirlikle ilgili tespit, değerlendirme, rapor etme ve uygunluk görüşü verebilecek seviyedeeğitmek olarak belirlendi.

Ayrıca bu eğitimleri alan kursiyerler, uygunluk sertifikası verebilecek, erişilebilirlikle ilgili oluşturulacak özel komisyonlarda yer alabilecek ve bu alanda eğitmen olarak görev yapabilecek.

Haberin Devamı

Programı başarıyla bitiren 27 kursiyere İSEM Beyoğlu Engelliler Merkezi'nde düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Törene, İSEM Müdürü Bekir Köksal, Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Müberra Kavak Kara, programın koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Göksenin İnalhan ve eğitimciler katıldı.

Törede konuşan Köksal, İSEM'in 26 merkez ve 4 irtibat bürosu üzerinden yaklaşık 120 bin engelli ve ailesine hizmet ulaştırdığını belirtti.

Köksal, 5378 sayılı Engelliler Kanunu'nun getirdiği yenilikler ve düzenlemelerle erişilebilirliğin önündeki hukuki-sosyal engellerin aşıldığını aktararak, uygulamaya dönük olarak da toplu taşıma araçlarından yol, sokak ve meydanlara, vapurlardan kamusal binalara çok hızlı bir şekilde İstanbul'un erişilebilir hale dönüştürüldüğünü kaydetti.

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Kara da Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın desteğiyle İETT'den metroya, alt ve üst geçitlerden kamu binalarına erişilebilirlik engellerini kaldırdıklarını ve mevcut engellerin kaldırılması yönünde de çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Engellilik konusunda sosyal farkındalığın artmasının erişilebilirlik engellerinin kaldırılmasıyla mümkün olacağına dikkati çeken Kavak, erişilebilirlik uzmanlığı eğitimlerinin önemine değindi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi İnalhan ise mevcut engellerin profesyonel şekilde tespiti ve kalıcı olarak erişilebilirlik sorunlarının çözülmesi için programın Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.

Talepler dahilinde her ay açılan program, ücretsiz gerçekleştiriliyor.