Eğitim Fizibilite Etüdü Nedir, Nasıl Yapılır? Fizibilite Etüdü Neden Önemlidir?

Fizibilite Etüdü Nedir, Nasıl Yapılır? Fizibilite Etüdü Neden Önemlidir?

25.07.2022 - 02:03 | Son Güncellenme:

Bir proje veya planın ilk tasarım aşamasına fizibilite etüdü denir. Genel olarak, yapılacak çalışmamın uygulanabilirliğine yönelik analiz türüdür. İşe başlamadan, yatırım kararı vermeden önce yapılarak, potansiyel iş fikrini değerlendirir, ölü yatırımın önüne geçilmesini hedefler. Ön araştırma, pazar analizi, organizasyon, finansal değerlendirme, risk analizi ve sonuçlar aşamalarından oluşur. Fizibilite etüdü hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Fizibilite Etüdü Nedir, Nasıl Yapılır Fizibilite Etüdü Neden Önemlidir

Fizibilite; İngilizce "feasible" sözcüğünden türetilmiştir. "Uygulanabilir, yapılabilir" anlamına gelir. İş ya da projenin uygulanabilir, başarılabilir olduğunu anlatmak için kullanılır. Temel prensip olarak pazar araştırması, teknik ve finansal konulardaki değerlendirmeleri içerir.

Haberin Devamı

 Fizibilite Etüdü Nedir?

 Fizibilite etüdü, bir projenin, planın ilk tasarım aşamasını oluşturur. Projenin, planın uygulanabilir ve sürdürülebilir olup olmadığını ortaya çıkarır. Şirketler, firmalar bu çalışmalara göre projeye devam etme veya iptal etme kararını sağlıklı şekilde alırlar.

 Fizibilite Etüdü Nasıl Yapılır? 

 Fizibilite etüdünün temelini araştırma ve analiz oluşturmaktadır. Fizibilite etüdü yaparken şu aşamalar sırasıyla takip edilmelidir;

 1- Pazar araştırması; Yapılacak işle ilgili piyasanın nabzının ve talebinin öğrenilmesi amacıyla yapılır. Sektörel kurum ve kuruluşlardan veriler toplanarak, detaylı analiz yapılır.

 2- Teknik araştırma; Yapılacak işin, teknik olarak üretilebilir olup olmadığı incelenir. Bununla birlikte ihtiyaç için duyulan üretim araçları, teknik altyapının özellikleri belirlenir.

Haberin Devamı

 3- Finansal araştırma; Projeye yatırılacak ön sermaye, işletme harcamaları, gelir-gider dengesi, projenin mali olarak sürdürülebilirliği belirlenir. Ürünün piyasa değeri, net karlılığı, ne kadar sürede geri ödenebileceği gibi unsurlar projenin finansal olarak sürdürülebilir olmasında önemli rol oynar.

 Fizibilite Etüdü Neden Önemlidir?

 Fizibilite etüdü, bir projenin başarılı şekilde hayata geçirilmesi, sürdürülebilmesi esasına dayanır. Bu çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre hareket edilir. Raporun sonucu olumsuz çıkarsa, maliyet ve zaman kaybı yaşanmamış olur. Rapor sonucuna göre gerçekçi bir iş fikri değerlendirmesi sağlanır. Yanlış yatırım yapılmasını önler.