Eğitim Gök Orda Hanlığı Nedir? Ne Zaman Ve Nerede Kurulmuştur?

Gök Orda Hanlığı Nedir? Ne Zaman Ve Nerede Kurulmuştur?

01.05.2023 - 11:18 | Son Güncellenme:

Göktürk kağanlığı olarak da bilinen gök orda hanlığı 552 senesinde kurulmuştur. Bir Türk devleti olan gök orda hanlığı Göktürkler tarafından kurulmuş ve Orta ile İç Asya'da hükümranlık sürdürmüştür. Gök orda hanlığının hem kurucusu hem de ilk önderi Bumin Kağan olarak karşımıza çıkar. Gök orda hanlığı nedir ve nerede kurulmuştur? İşte, tüm detaylar.

Gök Orda Hanlığı Nedir Ne Zaman Ve Nerede Kurulmuştur

Gök orda hanlığı 552 ile 744 yılları arasında varlık göstermiştir. Türk diline ait olan en eski yazılı kaynaklar gök orda hanlığı tarafından yazılmıştır. 

Haberin Devamı

 Gök Orda Hanlığı Nedir?

 Göktürkler tarafından kurulmuş olan gök orda hanlığı diğer adı ile Göktürk kağanlığı olarak da bilinmektedir. Orta ve İç Asya'da hükümranlık kurmuş olan gök orda hanlığı bir Türk devletidir. Kurucusu Bumin kağan olan gök orda hanlığı 552 senesinde kurulmuş ve 774 senesine kadar da varlık göstermiştir.

 Türk adını ilk kez kullanan gök orda hanlığı aynı zamanda ilk yazılı kaynakları da kullanmıştır. Komşusu Bizans, İran ve Çin ile de siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerde bulunmuş bir Türk devletidir. 

 Ne Zaman ve Nerede Kurulmuştur?

 Gök orda hanlığı Göktürk kağanlığı olarak da bilinmektedir. Göktürkler tarafından kurulmuş olan devletin kurucusu Bumin kağandır. Bumin kağanın kardeşi olan İstemi Yabgu da ülkenin batı bölümünü yönetmiş olan bir hükümdardır. 552 ve 774 seneleri arasında Orta Asya ile İç Asya'da hükümdarlık kurmuş olan gök orda devleti bir Türk devleti olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Gerek Türk adını ilk kez kullanan devlet olması gerekse yazılı ilk kaynakları yazmaları ile tanınan bu devlet Türk edebiyatı için önemli bir devlettir. Gök orda devleti komşuları olan Çin, Bizans ve İran devleti ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkiler kurmuştur. Devletin diploması ve basılan paralarda kullandığı resmi diller Cücence ve Soğdca olarak tespit edilmiştir.