Eğitim Hatice Turhan Sultan Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Hatice Turhan Sultan Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

06.04.2023 - 13:20 | Son Güncellenme:

Muhteşem Yüzyıl Kösem ile hayatı merak edilen Sultan I. İbrahim’in eşi ve Kösem’in gelini olan Hatice Turhan Sultan kimdir? Tarihte önemi nedir? Hayatı ve ölümü ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Hatice Turhan Sultan Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Hatice Turhan Sultan Osmanlı İmparatorluğu’nun on sekizinci padişahı İbrahim’in eşi ve IV.Mehmet’in de annesidir. Saltanat naibesi sıfatıyla Osmanlı’yı yönetmiş güçlü bir kadındır. 

Haberin Devamı

 Hatice Turhan Sultan kimdir? 

 Hatice Turhan, Sultan İbrahim’in eşi ve IV. Mehmet’in annesidir. Sultan İbrahim’in baş kadını olarak tarihe ismini yazdırmıştır. Kösem Sultan’ın gelinidir. 5 yıl boyunca saltanat naibesi olarak Osmanlı Devleti’ni yönetmiştir. Böylelikle devleti yönetme yetkisi almıştır ve 2. Valide Sultan olarak geçmiştir.

 Oğlu küçük yaşta Osmanlı tahtına oturduğu için 35 yıl gibi uzun süre valide sultanlık yapan tek valide sultandır. Devlet işlerinden kayınvalidesi Kösem Sultan’ın elini çekip kendi düzenini kurmuştur. Ardından geri çekilip kadınlar saltanatını bitirmiştir.

 Kısaca Hayatı ve Ölümü Hakkında Bilgiler

 Hatice Turhan Sultan tarih kaynaklarında Ukraynalı veya Çerkez olarak geçer. İbrahim’in döneminde soy tükenmesi yaşanması sebebiyle Turhan Sultan İbrahim’e sunulmuştur. 2 Ocak 1642 tarihinde IV. Mehmet’i dünyaya getirdiği için Haseki unvanına almıştır. Kösem Sultan, İbrahim’e özel cariyeler getirmiştir ve Turhan Sultan’da önemli rakipler arasındadır.

Haberin Devamı

 Bu dönemde haremde büyük çekişmeler yaşanmıştır. Saliha Dilaşub Sultan'ın şehzade dünyaya getirmesi, ardından İbrahim'in Hümaşah Sultan ile evlenmesi Turhan Sultan’ın zor günler yaşamasına neden olmuştur. Böylelikle Turban sultan yalnız kalmıştır. Böylelikle ağaların ve haremdeki kadınların elinde oyuncak olmuştur. Mimar Kasım Ağanın bir öğüdünü dinleyip köprülü Mehmet Paşa’yı sadrazamlığa çıkarmıştır.

 Mehmet Paşa ve ardından çıkan Fazıl Ahmet Paşa ile devlet işlerine çekidüzen vermiş ve imparatorluğun yıkılmasını önlemiştir. Oğlu IV. Mehmet’in tahta çıkmasıyla beraber Valide Sultan unvanına almayı başarmıştır. Bu seferde kayınvalidesi Kösem Sultan ile bir güç savaşına girmiştir. Kösem Sultan daha güçlü konumda olduğu için Büyük Valide Sultan unvanını alırken, Turhan isen Küçük Valide Sultan unvanını almıştır.

 Bu zorlu çekişmenin sonucunda Turhan Sultan harem ağalarının desteğiyle Kösem Sultan’ı boğdurtmuştur. Saltana naibesi sıfatıyla Osmanlı’yı yönetmiştir ve sonunda devlet işlerini bırakmıştır. Böylelikle Kadınlar Saltanatı son bulmuştur. 

Haberin Devamı

 Turhan Valide Sultan’ın ölümü ise Viyana yenilgisinin haberi gelmeden olmuştur. 4 Ağustos 1683 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Cenazesi Yeni Camii'nin avlusunda bulunan Turhan Sultan Türbesi'ne gömülmüştür.