Eğitim Hicri Yılbaşı Nedir, Ne Zamandır? Hicri Yılbaşında Neler Yapılmalı?

Hicri Yılbaşı Nedir, Ne Zamandır? Hicri Yılbaşında Neler Yapılmalı?

28.10.2021 - 16:39 | Son Güncellenme:

Hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih, İslam aleminde Hicri takvimin de başlangıcı olarak kabul edilir. Hicri takvimin başlangıcı olarak bilinen Hicri yılbaşını büyük bir heyecanla karşılayan Müslümanlar, Hicri yılbaşında hangi dualar okunur ve neler yapılır merak ediyor. Hicri yılbaşı nedir, ne zamandır sizler için derledik.

Hicri Yılbaşı Nedir, Ne Zamandır Hicri Yılbaşında Neler Yapılmalı

Hicri takvimin ilk ayı olarak bilinen Muharrem ayı da bu günde başlar. Hicri yılbaşı, Hicri takvime göre Zilhicce ayının son gecesi ise, Muharrem ayının ilk gününe bağlayan bir zaman dilimidir.

Hicri Yılbaşı Nedir?

Hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye çıkışı, İslam aleminde Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilir. Müslümanlar için bu tarih çok önemlidir.

Hicri Yılbaşı Ne Zamandır?

Hicri yılbaşı, Hicri takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününe bağlayan güne denir. İslami takvime göre bir sonraki güne ise, saat 00:00'da değil de, güneşin battıktan sonra geçilir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan bir vakit hesabına göre ise, bu yıl hicri yılbaşı 20 Ağustos'a denk geliyor.

Hicri Yılbaşında Neler Yapılmalı?

Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür. Senenin birinci gününde yani muharrem ayının birinci gününde gerekli dualar okunur. Müslümanlar için milat olan hicret; Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılık olmasının bir ifadesi; hakka, ilme, irfana, hakikate ve medeniyete yapılan bir yolculuktur.

Haberin Devamı

Müslümanlar için bir dönüm noktası olarak hicret, tarihte yepyeni bir sayfa açtı. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifi ile birlikte hicrî takvimin de başlangıcı sayıldı. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul gördü. Hicri yılbaşında yapılacak en önemli ibadet Hicri Yılbaşı namazı kılmaktır.