Eğitim I. Gülbahar Hatun Kimdir? Kısaca Gülbahar Hatun'un Hayatı Ve Ölümü

I. Gülbahar Hatun Kimdir? Kısaca Gülbahar Hatun'un Hayatı Ve Ölümü

13.04.2023 - 13:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı Devleti’nde Valide Sultanların sözü oldukça fazla geçmektedir. Döneme damga vurmuş kararlarıyla tarihte merak edilen konulardan birisidir. Hayatı hakkında çok fazla bilgiye sahip olunmayan I. Gülbahar Hatun kimdir? Kısaca Hayatı ve ölümü hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

I. Gülbahar Hatun Kimdir Kısaca Gülbahar Hatunun Hayatı Ve Ölümü

I.Gülbahar Hatun’un hayatı hakkında bilgiler geniş kapsamlı değildir. Fatih Sultan Mehmed’in ilk eşi ve II. Bayezid’in validesidir. Edinilen bilgilere göre tesiri yüksek Valide Sultanlardan arasındadır.

I. Gülbahar Hatun Kimdir?

Gülbahar Hatun, Fatih Sultan Mehmed’in nikahlı ilk eşi ve II. Bayezid’in annesidir. O dönemde Valide Sultan unvanı henüz kullanılmaya başlamamıştı. Fakat Gülbahar Hatun saraydaki etkin rolüyle ondan sonraki Valide Sultanlardan farklı değildir.

Kısaca Gülbahar Hatun’un Hayatı

Gülbahar Hatun'un hayatı hakkında yer alan bilgiler oldukça sınırlıdır. Gülbahar Hatun’un Fransız, Arnavut veya Sırp asıllı olduğu rivayet edilir. Fatih Sultan Mehmed'in nikahlı eşidir ve II. Bayezid'in annesidir. I. Gülbahar Hatun, Yavuz Sultan Selim'in annesi olan Gülbahar Hatun ile karıştırılmamalıdır. Edirne'deki saraya 1446 yılında girdiği düşünülmektedir.

3 Aralık 1447’de Dimetoka Sarayı'nda II. Bayezid'i dünyaya getirmiştir. Gülbahar Hatun'un, Gevherhan Sultan adından bir kızı daha olmuştur. Oğlu II. Bayezid, 1456 tarihinde Amasya sancak beyliğine atanmış bir şehzadedir. Oğluyla beraber Amasya'ya giden Gülbahar Hatun, 1481 tarihinde oğlu tahta geçene kadar Amasya’da yaşamıştır.

II. Bayezid'in tahta çıkmasıyla İstanbul'a gelen Gülbahar Hatun'un Valide Sultan olarak etkisi gi­derek artmıştır. Oğluna yazdığı mektuplarında onun üzerinde büyük tesi­ri olduğu ve devlet adamları hakkında değerlendirmelerde bu­lunduğu görülmektedir.

II. Bayezid, annesinin sözlerine değer vermektedir. Mektuplardan birisinde oğluna Hersekzade Ahmed Paşa hakkında, II. Bayezid'in lalası Ayaş Paşa ile Hızırbeyoğlu Mehmed Paşa hakkında tav­siyelerde bulunmaktadır.

Gülbahar Hatun’un Ölümü

Gülbahar Hatun 1492 tarihinde hayatına göz yummuştur. Kendi adı ile anı­lan türbesi Fâtih Camii avlusunda yer alan Fâtih Türbesi karşısında bulunmaktadır. 1766 depreminde zarar gören türbe 1767 ile 1768 yıllarında tekrar yaptırılmıştır.