Eğitim İlk Tezli Roman Nedir? İlk Tezli Roman Örneği Kime Aittir?

İlk Tezli Roman Nedir? İlk Tezli Roman Örneği Kime Aittir?

06.06.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Edebi eserler manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olarak iki gruba ayrılır. Mensur eserler de kendi içerisinde olay ve düşünce yazıları olarak ikiye ayrılır. Roman türündeki eserler en çok okunan olay yazılarının başında geliyor. Konularına ve üsluplarına göre romanlar, sosyal, psikolojik, çözümlemeli ve tezli gibi çeşitli isimlerle adlandırılır. İlk tezli roman nedir? İlk tezli roman örneği kime aittir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İlk Tezli Roman Nedir İlk Tezli Roman Örneği Kime Aittir

Dünya ve Türk edebiyatında kaleme alınmış tezli romanlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: 1- Jack London - Martin Eden 2- Victor Hugo - Deniz İşçileri
3- Recaizade Mahmut Ekrem - Araba Sevda
4- Maksim Gorki - Benim Üniversitelerim
5- Henri Beyle Stendhal - Kırmızı ve Siyah

İlk Tezli Roman Nedir?

Türk edebiyatında ilk tezli roman Zehra'dır. Servet-i Fünun dergisinde bölüm bölüm yayımlanan roman, ilk kez 1896 yılında basıldı. Roman, diğer tezli romanlar gibi bir fikri savunmak için yazılmıştır. Kitapta Zehra adlı bir kadının eşini cariyesi Sırrıcemal'i kıskanmasıyla başlayan bir dizi olay anlatılır.

Aşırı kıskançlığın ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını anlatan kitapta yer alan diğer karakterler şunlardı: Şevket Bey, Ürani, Muhsin Bey.

İlk Tezli Roman Kime Aittir?

İlk tezli roman 2. dönem Tanzimat edebiyatının en üretken yazarlarından biri olan Nabizade Nazım'a aittir. 1862 yılında İstanbul'da doğan Nabizade Nazım, roman dışında şiir, öykü ve tiyatro türünde de eserler kaleme alındı. Kitaplarında toplumsal konuları mizahi bir üslupla ele alan yazar, döneminde gerçekleşen olayları da kendine has üslubuyla eleştirdi. Aynalar adlı bir fizik kitabı da yazarın diğer önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:

1- Hoşgörünün Kötülüğü
2- Zavallı Kız
3- Heves Ettim - Toplu Şiirler
4- Mini Mini Mektepli