Eğitim İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

02.11.2021 - 01:36 | Son Güncellenme:

Ülke olarak ekonomik sıkıntılar geçirdiğimiz bugünlerde insanlar kendilerine alternatif işler aramaktadır. İstiridye mantarı yetiştiriciliği de bu alternatiflerden biridir. Bu sebeple istiridye mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler devlet tarafından hibe desteği alma ve yetiştirme gibi konuları oldukça merak etmektedir. Bu bakımdan istiridye mantarı yetiştiriciliğine dair pek çok bilgiye sahip olabilir ve siz de yetiştirebilirsiniz. Sizler için İstiridye mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır? Devlet desteği ve kazancı hakkında bilgiler nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

İstiridye mantarı, Pleutorus cinsine ait bir mantar türüdür. Bu mantar çeşidi dünyada ve ülkemizde sıklıkla tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra istiridye mantarı yetiştiriciliğinde bolca kazanç sağlamak da mümkündür.

Haberin Devamı

 İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 

 İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde belli teknik ve yöntemler kullanılmalıdır. Bunlar;

İstiridye mantarının yetişeceği ortam bol oksijenli, serin ve nemli olmalıdır.

İstiridye mantarları daha çok kavak ve kayın ağacının olduğu yerlerde yetişmektedir. Bu nedenle aynı ortama benzer şartlar sağlanmalıdır.

Üretimin devamlı ve sürekli olması için çadır ya da seralarda yetiştirmek mümkündür.

Özel olarak kurulması gereken bu yapay alanlarda klima, nemlendirme, havalandırma, aydınlatma gibi işlemleri yapabilecek ekipmanların temin edilmesi gerekir.

Bu yapay ortamlarda istiridyenin sevdiği nemi, serinliği ve gölgeliği ve doğal ortamı hazırlamak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

 İstiridye mantar yetiştiriciliği için gerekli tüm tesisin ve ekipmanların temin edilmesi yaklaşık olarak 50.000 TL ile 75.000 TL arasında değişmektedir. Fakat bu konuda devletin hibe desteği mevcuttur. Kişilerin bu hibeyi almak için Tarım ve Orman Bakanlığına müracaat etmesi gerekir.

 Pazarlarda mantar fiyatları kilosu 20 ile 50 liradan satılmaktadır. Bu sebeple üretimin ilk yılında tesisin kurulması aşaması olduğu için maliyet fazla olsa da diğer yıllarda istiridye mantar yetiştiriciliğinden kar etme oranı oldukça yüksektir.