Eğitim Jelatin Nedir, Neyden Yapılır? Jelatin Hangi Alanlarda Kullanılır?

Jelatin Nedir, Neyden Yapılır? Jelatin Hangi Alanlarda Kullanılır?

25.02.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Jelatin gıdalarda nasıl kullanılır? Genel anlamda jelatin nedir ve hangi hayvanlardan üretilir? Sağlık açısından jelatinin zararları nelerdir? Gıda sektöründe hangi alanlarda jelatin kullanılmaktadır. Katkı maddesi olarak kullanılan jelatinin kullanımı doğru mu? İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren jelatin konusu hakkında detaylı bilgileri derledik.

Jelatin Nedir, Neyden Yapılır Jelatin Hangi Alanlarda Kullanılır

Jelatin Fransızca bir kelimedir. İnce saydam ve parlak bir maddedir. Sığırdan ve domuzdan elde edilir ve gıda sektöründe kullanılır. Jelatin genellikle gıdaların uzun süre kullanımını sağlar ve ayrıca sıvı gıdaların daha kıvamlı bir hale gelmesini sağlar. Birçok sıvı madde jelatin sayesinde jel hale gelebilir.

Jelatin Nedir?

Kemik ve kas bağlantı bölgelerinde bulunan kolajen maddede bulunan proteindir. Bu madde suya atılıp kaynatıldığı zaman jelatin haline gelir. Müslüman ülkelerde genellikle sığır jelatini tercih edilir. Hristiyan ülkelerde ise daha çok domuz jelatini yaygındır. Sağlık açısından insan sağlığı için problem teşkil eden bir maddedir. Hazır yiyeceklerin birçoğunda kullanılan bir maddedir.

Jelatin Nasıl Üretilir?

Bu kategoride iki yöntem dikkat çekmektedir. Bu yöntemlerden ilki sığır ve domuz postlarına asidik yöntemin uygulanması işlemidir. İkinci işlem ise kemik ve boynuzlara uygulanan alkali işlemidir. Yaprak jelatin ve toz jelatin bu kategoride satışa sunulmaktadır. Sindirimi çok kolaydır ve kolay çözülür. Şekerleme dünyasında kıvam artırdığı için sıkça kullanılmaktadır.

Jelatin Nerelerde Kullanılır?

Genellikle gıda sektöründe şekerlemelerde kullanılır. Jelibon ve Marshmallow üretiminde kullanılmaktadır. Firmalar jelatinli gıdalarda helal sertifikası alabilmek için sığır jelatini kullanmaktadır. Tofi, tablet ve benzeri ürünlerde de kullanılır.

Meyve sularında, çorbalarda ve etlerde koruyucu madde olarak kullanılan jelatin en yaygın koruyucu maddedir. Krema, dondurma, helva ve benzeri birçok hazır tatlı ve yiyecekte jelatin bulunmaktadır. Kıvam artırıcı olarak isimlendirilen jelatin E441 ve E471 koduyla isimlendirilmektedir.