Eğitim Kaygının azı yarar, çoğu zarar

Kaygının azı yarar, çoğu zarar

04.06.2013 - 15:10 | Son Güncellenme:

Çocukların tam da ergenlik döneminde karşılaştıkları sınav gerçeği, pek çok psikolojik sorunu beraberinde getiriyor. Aşırı kaygı, çocukların sadece psikolojilerini değil, vücut sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Kaygının azı yarar, çoğu zarar

Doğa Koleji Ortaokul ve Lise Koordinatörü Ömer Suat Gündoğdu, mide bulantısından, baş dönmesine kadar pek çok şikayete yol açan kaygıyı anlattı: “Kaygı, insanı motive eden, bu yönüyle de gerekli bir duygu durumu. Bizi rahatsız eden, kaygının boyutu. Yeterli miktarda kaygı duymak, kişinin sorumluluğuyla ilgili daha fazla motive olmasına, çaba harcamasına zemin hazırlarken aşırısı pek çok psikolojik ve bedensel rahatsızlığı beraberinde getirir. Kaygı, karakter özellikleriyle bağlantılı. Aşırı sorumluluk sahibi çocuklar, sınav öncesi daha fazla kaygı duyar. Bu tip çocuklar, sadece SBS gibi büyük sınavlarda değil, girdikleri her sınavda kaygı yaşar.

Haberin Devamı

Kız öğrenciler daha kaygılıAraştırmalar, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha fazla kaygı yaşadıklarını gösteriyor. Bunun nedeni, kız öğrencilerin bu yaşlarda daha fazla sorumluluk duygusu taşımaları. Genellikle kız öğrenciler, girdikleri her sınavda kaygı duyar. Ertesi gün sınavları varsa, o gece gözlerine uyku girmeyebilir. Sabaha kadar ders çalışabilirler.

Sınav kaygısı kesinlikle özgüvenle ilgili bir durum değil. Çok başarılı öğrenciler, başarısızlık korkusuyla daha fazla kaygı duyabilir. Ya da daha önce hiç sınav kaygısı yaşamamış öğrenciler, SBS öncesi bir anda aşırı kaygı duymaya başlayabilir.

Bizler, öğrencilerimizi iyi takip ettiğimiz ve aileleriyle de sürekli iletişim halinde olduğumuz için hangi öğrencimizin nasıl bir ruh halinde olduğunu, yaşadıkları kaygı ve stresin davranışlarını nasıl etkilediğini çok iyi gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

Panik atak nedeni olabilirSınava sayılı günler kala, öğrencilerin yaşadıkları aşırı kaygı ve panik, onları içinden çıkılmaz bir ruh haline sürükleyebilir. Kaygı duydukları durumlarda heyecanlanmaya başlayacakları için kalp atışları hızlanacak, daha hızlı nefes alıp vermeye başlayacak ve bunun sonucu olarak da baş dönmesi, bulanık görme gibi fiziksel sorunlar ortaya çıkacak. Ayrıca, içinde bulundukları durum nedeniyle tansiyonlarında oynamalar olacak. Tansiyonun düşmesi ya da yükselmesi, birtakım fiziksel sorunlar beraberinde getirecek. Mide krampları ve bulantısı, kabızlık gibi rahatsızlıklar da aşırı kaygının neden olduğu sorunlardan. Hatta kaygının çok aşırı olduğu durumlarda çocuklar, panik atak dahi yaşayabilir.

Kendi kendilerine yenebilecekleri kaygı ve panik durumlarında çocuklara, derin nefes alarak kalp atışları ve nefes alış verişlerini düzene sokmalarını öneriyoruz. Ancak kaygının aşırı olduğu durumlarda bir uzmandan yardım istemekte fayda var.”