Eğitim KKTC’de öğrencilerin ‘diploma’ endişesi

KKTC’de öğrencilerin ‘diploma’ endişesi

17.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’ndeki (KSTU) ‘sahte diploma ve yolsuzluk’ soruşturması derinleşiyor.

KKTC’de öğrencilerin ‘diploma’ endişesi

OZAN ÖMER KADÜKER - Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ile Yükseköğrenim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı gibi üst düzey isimler tutuklanmış, konu KKTC Meclisi’ne de taşınmıştı. Son olarak YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker de tutuklandı.

Haberin Devamı

Soruşturmanın büyümesi ve diğer üniversitelere de sıçrama ihtimali başta KSTU olmak üzere KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrencileri endişelendirdi.

KSTU yetkilileri, eğitimlerin devam ettiğini aktarırken Türkiye’den sınavla üniversiteye giden öğrenciler ise eğitimlerinde aksamalar yaşandığını belirterek süreç konusunda endişeli olduklarını söylüyorlar.

Milliyet’e bilgi veren bir öğrenci “Biz Türkiye’deki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girerek geldik. Ancak şimdi çok endişeliyiz. Bu olaylardan sonra ilerde diplomamızda sıkıntı olur mu diye korkuyoruz. Ayrıca bu olaylardan ötürü derslerimizde aksaklıklar olmakta. Konuyla ilgili YÖK’e ve CİMER’e yazıyoruz” dedi.

Bir başka öğrenci ise “Diş hekimliği öğrencisiyim. Normalde hasta tedavi etmemiz lazım ama üniversitede olayların duyulmasından sonra artık hasta sayısı çok azaldı. Ayrıca alacağımız diplomaların yarın sahte veya geçersiz ilan edilmesinden korkuyoruz. Belirsizlik bir an önce giderilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÖDAK iptal etti

YÖDAK, devam eden soruşturmaların dışında üniversitede KKTC Yükseköğretim Kurumları Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Tüzüğü’ne aykırı olarak yapılan yükseltilme ve atanma kararları da tespit etmişti. Bu nedenle de Diş Hekimliği Fakültesi ve bünyesinde bulunan programların 27 Şubat 2024 – 31 Ocak 2025 tarihlerinde “Öğretime Başlama İzni’ni” durdurmuştu. Ancak YÖDAK, üniversitenin sorunlu akademik yükselmeleri iptal ettiği gerekçesiyle verdiği kararını yeniden değerlendirerek iptal etti. Bu durumda üniversite öğrenci alımına devam edecek.