Eğitim Kliring Sistemi Nedir, Ne Zaman Uygulanır? Kliring Örnekleri...

Kliring Sistemi Nedir, Ne Zaman Uygulanır? Kliring Örnekleri...

10.06.2022 - 01:23 | Son Güncellenme:

Kliring, ülkeler arasındaki alışverişin takas usulüne dayandığı bir sistemdir. Kliring sisteminde malın malla değişimi vardır ve bir ticaret çeşididir. Karşılıklı olarak kliring sistemini kabul etmiş olan ülkeler arasındaki alışverişler Kliring ofislerine ödenir. Kliring sistemi hakkında ayrıntıları derledik.

Kliring Sistemi Nedir, Ne Zaman Uygulanır Kliring Örnekleri...

Kliring sistemi, ülkeler arasında eski usul takas sisteminin teknolojik bir şekilde devam etmesidir. Kliring sistemini kullanan ülkeler arasında ithal edilen malların bedellerinin Kliring ofislerine ödendiği bir sistemdir.

Haberin Devamı

 Kliring Sistemi Nedir, Ne Zaman Uygulanır?

 Kliring, takas usulünün daha gelişmiş bir ticaret şeklidir. Karşılıklı anlaşmalar sonucunda Kliring sistemini kabul etmiş olan ülkeler ithalat yaptıklarında bu malların bedellerini Kliring ofisine öderler. Kliring ofisinde biriken paralar ile ithalatçıların paralarının ödenmesi için kullanılır. Bu sistemde döviz kullanılmaz. İsviçre frangı ya da dolar gibi para birimleri kullanılır. Eğer dönem sonunda alacak ve borç arasında dengesizlik olursa bu tutarın dövizle ödenmesi mümkündür. Eğer ülkeler arasında anlaşma sağlanamazsa ülkeler birbirleri için kredi tanımlar ve bu şekilde ödemeler gerçekleşir. 

 Kliring Örnekleri

 Kliring sistemini daha çok mallarını serbest dövizle satamayan ülkeler kullanır. Genelde ülkenin dış ticaretini bağımlı kıldığı için de ülkeler tarafından tercih edilmez. En iyi kliring örneği olarak 2. dünya savaşından önceki Türk-Alman dış ticaretini vermek mümkündür. Genelde bu anlaşmalar kısa süreli olarak yapılır. Türkiye'de 1930 sonrasında Kliring ve takas sistemi uygulanmış ve dış ticaret açığı azaltılmıştır.