Eğitim Konvertör Nedir, Ne İşe Yarar? Konvertör Kullanım Alanları Nelerdir?

Konvertör Nedir, Ne İşe Yarar? Konvertör Kullanım Alanları Nelerdir?

25.03.2021 - 16:05 | Son Güncellenme:

Konvertör, çeşitli alanlarda karşımıza çıkar bir kavramdır. Özellikle araç motor sisteminin bir parçası olan katalizör konvertör "konvertör nedir?" sorusunu sık sık sormamıza neden olur. O hale konvertör nedir, ne işe yarar ve konvertör kullanım alanları nelerdir tüm detayları derledik.

Konvertör Nedir, Ne İşe Yarar Konvertör Kullanım Alanları Nelerdir

Konvertör, elektronik cihazlarda yer alan gerilim ve akımları dönüştürmeye yarayan bir sistemdir.

Konvertör Nedir, Ne İşe Yarar?

Konvertör; düşük seviyeli doğrusal akımı (DC) ve alternatif akımı (AC) istenilen seviyede yüksek gerilime dönüştüren bir cihazdır. Konvertör farklı çeşitlere sahiptir. Böylelikle gerilimleri istenilen seviyeye çevirmek mümkün olur.

DC/AC konvertörü, DC kaynağından aldığı gerilimi işleyen ve sabit veya değişken genlikli, frekanslı AC gerilimine dönüştüren sistemdir. Diğer adı inverter olan bu devre farklı kullanım alanlarına sahiptir. DC/DC konvertör, DC kaynağından gelen gerilimi yükselten, sabit ya da değişken gerilimli DC gerilimine dönüştüren bir sistemdir.

Frekans konvertör adı verilen diğer bir konvertör çeşidi ise, AC gerilimiyle beslenen cihazların çalışmasında şebeke frekansından farklı bir frekans olmasını gerektiren teçhizat ve cihazlar için elektrik sağlayan bir sistemdir. Örneğin 50Hz olan şebeke frekansını gerekirse 60Hz ya da 400Hz'ye dönüştüren bu sistem pek çok alanda kullanılır.

Konvertör Kullanım Alanları Nelerdir?

Konvertör farklı çeşitlerinin bulunması sebebiyle farklı alanlarda kullanılan bir cihazdır. Örneğin; DC/AC konvertörleri; AC motor kontrolünde, rüzgar ve güneş enerji sistemlerinde, güç kaynaklarında, endüksiyonla ısıtmada, değişken frekanslı uygulamalarda kullanılır. Bunun dışında konvertörler çeşitli elektroliz sistemlerinde, tramvay gibi araç akülerinin sabit akım kullanılarak şarj edilmesi sırasında, askeri cihazların doğru gerilimle beslenmesini sağlamak için kullanılan bir cihazdır.

Konvertörün farklı türleri farklı gerilimleri dönüştürmek için kullanıldığı için bu cihazların oldukça yaygın bir kullanım alanı bulunur. Şebek enerjisini yüksek ya da düşük gerilimlere çeviren konvertör sistemi sayesinde endüksiyon ısıtma sağlanır ve mikrodalga fırın gibi elektronik cihazların çalışması sağlanır.