Eğitim Küçürek Hikaye Örnekleri Nelerdir? İlk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Küçürek Hikaye Örnekleri Nelerdir? İlk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

28.05.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Genellikle bir ya da iki sayfadan oluşan ve yazarın olayları kesitler halinde aktardığı öykülere küçürek hikaye denir. Dünya edebiyatında sadece bir ya da iki cümleden oluşan küçürek öykü örnekleri de mevcuttur. Bu öyküler de giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşsa da sayfa sayısı durum ve olay öykülerine göre çok daha azdır. Küçürek hikaye örnekleri nelerdir? İlk ne zaman ortaya çıkmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Küçürek Hikaye Örnekleri Nelerdir İlk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır

Dünya genelinde daha çok minimal öykü olarak bilinen küçürek hikayelerde temel amaç okuru şaşırtmaktır. Bu nedenle birçok yazar farklı kurgu teknikleri kullanarak küçürek hikayeler kaleme almıştır. 

Haberin Devamı

 Küçürek Hikaye Örnekleri Nelerdir? 

 1- ''Sormaz ki bilsin, bilse sorardı. Bilmez ki sorsun, bilse sorardı.''

 Bazı edebiyat tarihçilerine göre küçürek öykülerinin kökeni tasavvuf edebiyatına kadar uzanmaktadır. O dönemde bu tür eserler hikaye değil mesnevi olarak nitelendirildiği için, Sadi Şirazi, Keykavus, Feridüddin-i Attar gibi isimlerin yazdığı eserler hikaye olarak adlandırılmamıştır. 

 Yukarıdaki iki cümleden oluşan öykü Sadi Şirazi'ye aittir. Bu şiirsel öyküde, kişinin dünya ve var oluş hakkında bilgi sahibi olması için sorması, yani merak etmesi, araştırma ve gözlem yapması gerektiğini belirtilir. İkinci cümlede ise insanın bilgi sahibi oldukça, ne kadar bilgisiz olduğunun farkına varacağı şairane bir şekilde dile getirilmiştir. 

Haberin Devamı

 2- ''Artık kendini hafiflemiş ve rahatlamış hissediyordu. Sanki bedeni ondan uzaklaşmış, geriye sadece ruhu kalmıştı. Hayat güzeldi ve özgür hissettiriyordu. Ve sanki dünyanın sonu gelmek üzereydi.''

 Istvan Orkeny tarafından kaleme alınan ''Bir Dakikalık Kısa Öyküler'' kitabının tamamı küçürek öykülerden oluşur. Yukarıdaki hikaye de toplam dört cümleden oluşan, minimal bir hikayedir. Bir kişinin ölüm anını karakterin gözünden anlatan hikayede yazar sade ve yalın bir dil kullanmıştır. 

 Küçürek Hikayeler İlk Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır? 

 Edebiyat tarihçilerine göre ilk küçürek hikaye Çanlar Kimin İçin Çalıyor ve Silahlara Veda romanlarıyla tanınan Ernest Hemingway tarafından kaleme alınmıştır. Sadece 5 kelimeden oluşan öykü ilk kez 1956 yılında yayımlanmıştır. 

 ''Satılık Bebek Ayakkabıları. Hiç Giyilmedi.'' 

 Heminway'in savaşın yıkıcı boyutlarını son derece minimal ve etkili bir şekilde anlattığı bu öykü, 50'den fazla dile tercüme edilmiştir. Hikayede bebek ayakkabılarının hiç giyilmemiş olduğunu vurgulayan yazar, savaşın çocuk ve bebek ayrımı yapmadan herkesin ölümüne neden olduğunu dolaylı olarak ifade etmiştir. 

 Bu öyküden sonra hem ülkemizde hem de dünya genelinde birçok yazar, küçürek ve minimal olarak adlandırılan türde hikayeler kaleme almıştır.