Eğitim Lnb Nedir, Ne İşe Yarar? Uydularda Lnb Ayarları Nasıl Olmalıdır?

Lnb Nedir, Ne İşe Yarar? Uydularda Lnb Ayarları Nasıl Olmalıdır?

01.03.2021 - 01:42 | Son Güncellenme:

Bilindiği üzere televizyonlarımızın çanak anten bağlantılarında kullanılan bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlarda bir tanesi de LNB'lerdir. LNB, çanak antenlerde mutlaka bulunması gereken bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde uydu görevini tamamlayabilmektedir. Peki LNB nasıl bir cihazdır? Tv yayınlarının alınmasında ne gibi katkıları bulunmaktadır? Ayarlarının nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte LNB hakkında merak edilen hususlardan detayları derledik.

Lnb Nedir, Ne İşe Yarar Uydularda Lnb Ayarları Nasıl Olmalıdır

LNB isimli cihazı, içinde birçok elektronik devrelerin bulunduğu bir çeşit sinyal dönüştürücü olarak tanımlamamız mümkündür. Bu cihazlar plastik kaplamalı olabilirken, metal kaplamalarda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 LNB Nedir?

 İngilizce Low Noise Block olan ifadenin kısaltması olan LNB, düşük gürültü dönüştürücü olarak çevrilmektedir. Uydunun giriş sinyallerini karşılayan elektronik bir ünitedir. Çanak uydudan gelen sinyalleri alan ilk unsurdur. Çanaktan sonra devreye LNB girer. Çanağın odak noktasında bulunan sinyali üzerine çeker. Sinyali alan LNB cihazı dönüştürerek yayını televizyona aktarır. Buradan da anlaşılacağı üzere çanak antenin gönderdiği yüksek frekansta bulunan sinyalleri dönüştürerek, gerekli işlemi yapar ve uydu alıcısına yayın gönderen donanımdır.

 LNB Ne İşe Yarar?

 Çanağa uydudan gelen sinyaller ham haldedir. Çanak bu sinyalleri LNB elektronik devreli donanıma aktarırlar. LNB üzerine gelen sinyali işler ve uydu alıcısının anlayacağı dile çevirir. Çevirdiği yayını uydu alıcısına gönderir. 

Haberin Devamı

 Uydularda LNB Ayarları Nasıl Olmalıdır?

 Kablo vasıtası ile uydudan aldığı sinyalleri içerisinde bulunan devreler vasıtası ile gürültü üretimi yapan LNB, 0,1 - 0,3 dB arası değerleri kullanmaktadır. Çanak antenin aşağı yukarı ve sağa sola hareketleri yapılarak en uygun sinyal gücü tespit edilir. Sabitleme işinden sonra, LNB devreye girer. LNB, çanak antenin sabitliğini bozmadan saat yönünde ya da tersin de döndürülerek ayarı yapılır. Bu işlemler yapılırken info bölümünden takip, daha olumlu sonuçlar alınmasını sağlar.