Eğitim Milli Kültürümüze Ait Kısa Efsaneler Nelerdir?

Milli Kültürümüze Ait Kısa Efsaneler Nelerdir?

28.04.2021 - 14:43 | Son Güncellenme:

Diğer milletler arasındaki farkı belirleyen ve bir millete kimlik kazandıran bir toplumu millet yapan en önemli özellik milli kültürdür. Türk milletinin milli kültürü ise Türk kültürüdür. Tarih boyunca meydana gelen maddi ve manevi değerlerin tamamını içerir. Milletin bütünlüğünü içerir ve gelecek kuşaklarında kendi milletini tanımalarında yardımcı olur. Burada devreye milli kültüre ait efsaneler girmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Milli Kültürümüze Ait Kısa Efsaneler Nelerdir

Türk kültüründe sayısız milli kültür efsanesi yer almaktadır. Doğu, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz gibi tüm tarihe ait çeşitli efsanelerimiz milli kültürümüzün hikayelerini oluşturur.

Haberin Devamı

Milli Kültürümüze Ait Kısa Efsaneler Nelerdir?

Kız kulesi efsanesi milli kültürümüze ait kısa bir efsanedir. Kız kulesi adası tarihte Kubadabad Saltanat Kentinin haremi olarak kullanılırmış. İşte bu adada sularla çevrili isminin de sonradan kız kulesi olacağı büyük bir kule bulunurmuş.

Bu kulede cariyeler yaşarmış. Aynı zamanda da dönemin Selçuklu sultanının tek kızı da cariyelerle birlikte bu kulede yaşamaya devam etmiş.

Efsaneye göre Sultanın kızını kuleye göndermesinin bir nedeni varmış. Rivayete göre sultan önceden rüyasında kızının yılan sokması sonucu öleceğini görmüş. Diğer bir rivayete göre de bunu falında söylemişler. Her iki rivayette de sultan kızını yılan sokmasından korumak için cariyelerle bu kuleye hapsetmiş.

Haberin Devamı

Hatta bu amaçla kule beton borularla kaplanmış. Yılanın kuleye girmesi engellenmiş. Kulenin yapım malzemesinde kullanılan bu kalıntılar da günümüze kadar ulaşmıştır. Yıllar sonra sultan hastalanmış. Uzun süre yatakta kaldıktan sonra hastalanmış. İyileşmesinin ardından kulede bir kutlama meydana gelmiş. Kuleye sultan ve ailesi için çeşitli hediyeler gelmiş.

Bu hediyelerden biri de salkım salkım üzümlerin dolu olduğu bir sepet ürünüymüş. Sepetin içinden yani üzümlerin arasından küçük bir yılan çıkmış ve aynı gece sultanın kızını sokmuş. Bunun sonucunda da sultanın kızı ölmüş. İşte kız kulesinin meşhur efsanesi bu şekildedir.

Bir diğer milli kültürümüze ait kısa efsaneler arasında Ferhat ile Şirin de anlatılmaktadır. Ferhat Şirine sevdalı bir delikanlıdır. Söylenenlere göre Ferhat'ın süslediği ve yaptığı nakkaş malzemelerinde Şirin'e olan duygularının olduğu belirtilir.

Dönemin Amasya sultanına Ferhat Şirin için dünürcü olarak kız kardeşini gönderir. Fakat sultan Şirin'i Ferhat'a vermek istemez. Bu yüzden de Ferhat'tan olmayacak bir şey ister. Eğer şehre suyu getirirsen sana Şirin'i veririm der. Fakat suyun olduğu Şahin kayası ise öyle uzak bir yermiş.

Ferhat bu zorluğa karşı kendini kayalara vurur. O Şahin kayasını çıktıkça kayalar açılır su da şehre gidermiş. Sultan da baktı ki Şirin elden gidecek bu durum karşısında bir cadı bulur ve Ferhat'a gönderir. Cadı Ferhat'a ulaşır ve yalan söyler. Der ki boşuna uğraşırsın Şirin öldü bak sana helvasını getirdim der.

Haberin Devamı

Bunu duyan Ferhat Şirin’siz dünya bana haram der ve kendini kayalıklardan atarak öldürür. Yaşayan Şirin de Ferhat'ın öldüğünü duyar ve kendini kayalıklarda bulur Ferhat'ın cansız bedeniyle karşılaşır. Şirin de Ferhat gibi kendini kayalıklardan atar cansız bedeni Ferhat'ın kinin yanına uzanır.

İşte bu iki hikaye gibi sizler için milli kültürümüze ait kısa efsaneleri aşağıda listeledik:

Ferhat ile Şirin

Kız kulesi

Karaca oğlan efsanesi

Sarı kız efsanesi

Balıkesir efsanesi