Eğitim Mozaik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

Mozaik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

12.02.2022 - 14:03 | Son Güncellenme:

İnsanların ilgisini çeken değişik sanat türleri bulunmaktadır. Her sanatın yapılma süreci farklı olmaktadır. Özellikle bazı sanatlar ortaya çıkan eserler ile şaşkınlık yaratmaktadır. Dikkat çekici sanat türlerinden biriside mozaik sanatıdır ve bu alanda çok güzel işler yapılmaktadır. Sizler için Mozaik sanatı nedir, nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılır tüm detayları ile derledik.

Mozaik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır Hangi Malzemeler Kullanılır

 Mozaik sanatının temelleri oldukça eskiye dayanmaktadır. Özellikle Antik Yunan ve Roma Dönemi'nde bu konuda oldukça iyi eserler verilmiştir. Tabi o dönemlerde bu işi yapmak oldukça zordu. Günümüzde ise mozaik sanatının son derece ileri bir seviyede yer aldığını görmekteyiz. 

Haberin Devamı

 Mozaik Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır?

 Mozaik sanatı, küçük boyutlu ve farklı parçaların bir yüzey üzerinde birleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu birleştirme ile bir resim veya figür meydana gelmektedir. Yapılan eserler üç boyutlu olarak oldukça harika bir görüntü sunmaktadır. 

 Özellikle Gaziantep şehrinde yer alan Zeugma Mozaik Müzesi bu alanda çok iyi örnekler sunmaktadır. Bu müze dünyada önemli bir yere sahiptir. Birçok mozaik müzesi olduğu için insanlar göre göre bu sanatı çok merak etmektedirler. 

 Mozaik sanatını planlı bir şekilde tekniğe uygun olarak yapmak gerekmektedir. Aksi halde yapılan işler başarılı olmaz. 

 - İlk olarak mozaik süslemesi yapılacak alan kesin sınırlarla belirlenir.

 - Daha sonra mozaiklere zemin oluşturma işlemi yapılır. Bunun için sıva tabakası hazırlanır. Yapılacak sıva içerisine katran eklemek mozaik yapının daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. 

Haberin Devamı

 Hangi Malzemeler Kullanılır? 

 Mozaik sanatında doğal taşlar ve cam ana malzeme olarak bilinmektedir. Seramik ve mermer gibi malzemeler tercih edilmektedir. Ayrıca taşları ve camları kesmek için gerekli olan kesme aletlerine ihtiyaç vardır. Mozaik sanatının uygulanacağı alan net olarak belirlenerek uygulama kısmına geçilir ve ortaya ise çok güzel eserler çıkar.