Eğitim Nelerde Gluten Var? Glutenli Yiyecekler Nelerdir?

Nelerde Gluten Var? Glutenli Yiyecekler Nelerdir?

01.04.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

Bir çeşit protein grubu olan gluten içeriği, genellikle tahıl içerikli besinlerde bulunur. Tahıllar ile zenginleştirilen ve protein oranı yüksek olan bu gıdaların içeriklerinde, buğday, arpa ve çavdar bulunmaktadır. Gluten alerjisi olan kişilerin bu içeriklere sahip olan besinleri tüketmesi sağlıkları açısından oldukça zararlıdır. Gluten hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.

Nelerde Gluten Var Glutenli Yiyecekler Nelerdir

Gluten işlenmiş tahıllar ile üretilen besinlerin içerisinde yer almaktadır. Gluten alerjisi dikkat edilmediği takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. İnsan vücudunun zor sindirdiği bu besinler sindirim sistemine en çok zarar veren ürünler arasındadır. Gluten ekmek mayalanması ve çeşitli ekmek çeşitleri içerisinde kullanılan bağlayıcı bir yapıya sahiptir.

Nelerde Gluten Var?

Tahıl içerikli besinlerin tamamında gluten yer almaktadır. Gluten ekmek yapımı ve mayalanması için kullanılan bağlayıcı etkiye sahiptir. Çavdar, arpa ve buğday içerikli hamur ürünlerinde yüksek miktarda gluten bulunmaktadır. Bazı kişiler için glutenli içerikler sindirim sisteminin çalışma düzenini bozmaktadır. Sindirim sisteminin çalışma düzenini bozan bu yiyeceklerin tüketimi organlar için de zarar oluşturmaktadır. Protein kaynağı olarak bilinen glutenin içerisinde iki farklı gluten çeşidi yer almaktadır.

Bu gluten çeşitlerinden biri yapılan ürünün uzamasını sağlayan bir yapıya sahiptir. Böylelikle antijenik bir madde olarak bilinmektedir. Ekmek yapmak isteyen kişilerin kullandığı bu ürün ekmeğin yapısını belirleyen en temel bileşenlerden biridir. Aynı zamanda ekmeğin kabarmasını sağlayarak hacmini büyütür. Bağışıklı sistemi için reaksiyon gösteren bu madde kişilerde alerji oluşmasına neden olur. Çölyak hastalığı, gluten alerjisi, buğday alerjisi gibi çeşitli alerjiler irritabl bağırsak sendromuna neden olarak sindirim sistemini iflas ettirmektedir.

Glutenli Yiyecekler Nelerdir?

Gluten alerjisi olan kişilerin beslenme konsunda herkesten fazla dikkat etmesi gerekmektedir. İşlenmiş ve hazır paket ürünlerinin çoğunda gluten bulunmaktadır. Glutene karşı duyarlılığı olan kişiler ilk olarak ürünü incelemekte ve içeriğini okumaktadır. Gluten genellikle tahıl içerikli ürünlerde bulunmaktadır. Arpa, çavdar ve buğday ile yapılan ekmek ve hamur işlerinin içerisinde gluten yer almaktadır. Ekmek çeşitlerinin içerisinde, pide, lavaş, simit, yufka ve benzeri hamur işlerinde yüksek oranda gluten bulunmaktadır.

Erişte, makarna, kuskus, bulgur çeşitleri ve hububatlarda da gluten bulunmaktadır. Aynı zamanda içerisinde şeker, pasta, tatlı ve irmik bulunan besinlerde az miktarda da olsa gluten görülür. Paketli ürünler arasına giren cips, patates kızartması ve işlenmiş etler, soya sosu, gıda nişastaları, salata sosları ve farklı kuruyemişlerin içerisinde de gluten bulunmaktadır. Genellikle tatlandırıcı bulunan besinlerden de uzak durulması önerilir.

 

Yazarlar