Eğitim Nfc Etiket Okuyucu Nedir, Nasıl Çalışır? Nfc Okuyucular Ne İşe Yarar?

Nfc Etiket Okuyucu Nedir, Nasıl Çalışır? Nfc Okuyucular Ne İşe Yarar?

31.05.2021 - 03:21 | Son Güncellenme:

Kısaltılmış hali Near Field Communication olan NFC, Türkçe ismiyle yakın alan iletişimi yani kablosuz yeni nesil iletişim teknolojisi biçiminde tanımlanmaktadır. NFC standartlarına uygun elektronik cihazların içerisinde NFC teknolojisi, yakın mesafeli olarak haberleşmeyi sağlamaktadır. NFC etiket okuyucu nedir, nasıl çalışır ve NFC okuyucular ne işe yarar tüm detaylarıyla derledik.

Nfc Etiket Okuyucu Nedir, Nasıl Çalışır Nfc Okuyucular Ne İşe Yarar

Türkçe yakın alan iletişimi anlamına gelen NFC, yaklaşık 4 cm mesafe ile kablosuz biçimde çalışa, bluetooth ve wifi gibi çalışan ancak onlardan daha düşük çaplı bant genişliği bulunan iletişim teknolojisidir.

NFC Etiket Okuyucu Nedir?

Yakın Alan İletişimi anlamına gelen ve radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisi temelinde geliştirilen NFC; Telefonların, tabletlerin, dizüstü bilgisayarların ve diğer cihazların diğer NFC donanımlı cihazlarla kolayca veri paylaşmasına olanak tanır.

NFC, RFID'ye çok benzer, ancak NFC yaklaşık 4 inçlik iletişimle sınırlıdır, bu nedenle Apple Pay veya Samsung Pay kullanıyorsanız, telefonu temassız okuyucuya çok yakın tutmanız gerekir. Çoğu insan, düşük iletim aralığı nedeniyle NFC'yi önemli bir güvenlik avantajı olarak görür. NFC teknolojisinin kredi kartlarına güvenli bir alternatif haline gelmesinin nedenlerinden biri de budur. İnsanlar teknolojiyi genellikle Starbucks'ta kahve satın almayı kolaylaştıran bir uygulama olarak görürken, NFC daha fazlası için kullanılabilir.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC veri iletimi için iki NFC uyumlu cihaz gereklidir. Bluetooth'un aksine, NFC verilerini aktarmak için manuel eşleştirmeye gerek yoktur. NFC'nin ayırt edici özelliği, cihazların eşleştirilmesini ve veri aktarımı iznini gerektirmemesidir. Bilgi almak veya NFC teknolojisi ile ödeme yapmak için NFC uyumlu bir akıllı telefon ile verici cihaza dokunmanız yeterlidir.

NFC teknolojisi, temelde bu teknolojide çalışan cihazlar içerisinde birbirleriyle kısa bir mesafe üzerinden veri alışverişini sağlar. NFC, dosya aktarımı yerine elektronik bilgi aktarımı sağlar.
Son yıllarda bankacılık reklamlarında telefonla ödeme uygulaması yaygınlaşmıştır. Bu uygulama NFC teknolojisi ile yapılmıştır. Telefon POS cihazına yaklaştırıldığında, önceden yapılandırılmış banka bilgileri NFC ile POS cihazına aktarılır ve ödeme işlemleri yapılır.

NFC süreci, birçok işlemde uygun şekilde kullanılır. Elektronik girişte kart kullanmak yerine telefonla kapıya girebilirsiniz. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için telefonda yalnızca bilgilerin tanımlanması ve etiketlenmesi gerekir.

NFC Okuyucular Ne İşe Yarar?

NFC teknolojisi, temelde bu teknolojide çalışan cihazlar içerisinde birbirleriyle kısa bir mesafe üzerinden veri alışverişini sağlar. NFC, dosya aktarımı yerine elektronik bilgi aktarımı sağlar.

Son yıllarda bankacılık reklamlarında telefonla ödeme uygulaması yaygınlaşmıştır. Bu uygulama NFC teknolojisi ile yapılmıştır. Telefon POS cihazına yaklaştığında önceden belirlenen bankacılık bilgileri NFC üzerinden POS cihazına gönderilir ve ödeme işlemleri yapılır. NFC süreci, birçok işlemde uygun şekilde kullanılır. Elektronik girişte kart kullanmak yerine telefonla kapıya girebilirsiniz. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için telefonda yalnızca bilgilerin tanımlanması ve etiketlenmesi gerekir.