Eğitim Öğretmen mi fenomen mi?

Öğretmen mi fenomen mi?

13.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

MEB’in sınıflara telefonla girilmemesi yönündeki uyarılarına rağmen okullar film setine döndü. Paylaşımlarıyla fenomen olan öğretmenler, sponsorluk almaya, butik kurup ‘okul kombini’ satmaya başladı.

Öğretmen mi fenomen mi

OZAN ÖMER KADÜKER - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 21 Ağustos’ta illere gönderdiği genelgeyle öğrencilerin cep telefonuyla sınıfa girmemesi konusunda önlemler alınacağını duyurmuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de yeni eğitim öğretim yılının açılışındaki  konuşmasında, öğretmenlerin de cep telefonlarını zorunlu olmadıkça derslerde kullanmamalarını istemişti. Ancak karara öğretmenlerin büyük kısmı uymuyor. Sınıfa telefonla girmek bir yana, kimi öğretmenler çektikleri videoları sosyal medyada paylaşmaya devam ediyor. Paylaşımları milyonlarca görüntülenmeye ulaşan fenomen öğretmenler, okulları adeta film setine çevirmiş durumda. Kimi eğlenceli videolar çekiyor kimi ise duygusal müzikler eşliğinde öğrencilerin yoksulluklarını filme alıyor. Üstelik bazıları reklam alarak bu işten ciddi paralar kazanıyor.

Haberin Devamı

Özel okul, yayınevi, eğitim platformu reklamları en çok karşılaşılanlar. Ancak aralarında kuaför sponsorluğu alanlar, kurduğu butikte ‘okul kombini’ satanlar dahi var. Örneğin bir öğretmen, aynı gün içinde eğitim platformu, kahve, kolajen, kurs olmak üzere 4 farklı reklamı sosyal medya hesaplarından paylaşabiliyor.

Öğrenciler, dersten geri kalıyor

Türkiye’de ilk kez ‘Fenomen Öğretmenlik’ saplantısını bilimsel bir makalede ele alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş’tan konuyla ilgili görüş aldık. Sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Kızıltaş, “Öğretmenlerin videolarının defalarca provası yapılıyor. Bu videoları ya sınıftan bir çocuk çekiyor ya da yabancı biri sınıfa girip çekiyor. İkisi de suç. Ayrıca ders saatlerinde çekiyorlar, öğrenciler dersten geri kalıyor. Bu öğretmenlerin hesaplarını takip edenler arasında pedofili, cinsel içerikli sayfalar var. MEB bu konuya neşteri vurmalı. Sorun bir an önce çözülmeli” dedi.

Haberin Devamı

Destek veren de var

Tüm olumsuzluklara rağmen fenomen öğretmenleri destekleyen veliler de var. Öyle ki bu öğretmenlerin çocuklarını okutması için okula bağış yapan veliler bile bulunuyor. Bazı öğretmenler bağışlardan komisyon da alıyor.

Onay yeterli değil

Bazı öğretmenler, video çekimi için veli aydınlatma metni imzalatıyor ancak içeriğiyle ilgili detayları veliyle paylaşmıyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı Koordinatörü Şahin Antakyalıoğlu, şunları söyledi: “Onay alınması yeterli değil. Veliler, çocuk üzerinde yaratılacak etkileri bilmiyor olabilir. Veliye reddetme şansı tanınmıyor. Önünüze bir form geliyor, aile imzalamadığı zaman çocuğunun dışlanacağını düşünüyor. Videolar internette hep kalıyor. Çocuk, ilerleyen zamanlarda ‘Bilgim ve rızam dışında çekildi, onayım yoktu. Üzerimden fayda sağlandı’ diyerek dava açabilir.”

Marka elçisiler

Fenomen öğretmenliğin sektöre dönüştüğünü ve bazı öğretmenlerin ‘marka elçiliği’ yaptığını aktaran Yusuf Kızıltaş, “Sadece fenomenlerin okullarına yardım gidiyor. Çünkü bazı kurumlar ‘yaptığım yardıma değsin’ diye düşünüyorlar” diye konuştu. Fenomenlerin eğitim fakültesi öğrencilerini de kötü etkilediğini kaydeden Kızıltaş, “Birçok öğrenci fenomen olmak istiyor. Bu durum öğretmenler arasındaki huzuru da bozuyor. Bazı müdürler bu öğretmenleri kolluyor. Ayrıca fenomenlik stajı Doğu’da yapılıyor. Çünkü malzeme var. Çocuğun şivesi dikkat çekiyor. Farklılığı mizah unsuru olarak kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.