Eğitim Osmanlı'da İlk Halife Ve Son Halife Kimdir? İsimleri Nelerdir?

Osmanlı'da İlk Halife Ve Son Halife Kimdir? İsimleri Nelerdir?

29.04.2023 - 12:42 | Son Güncellenme:

Halife kelimesi, birinin yerine geçmek, birinden görevi devralmak anlamına gelen "halef" sözcüğünden türetilmiştir. Halifelik makamı, İslam devletlerinde son derece önemlidir. Çünkü halifeler Hz. Muhammed'in vefatının ardından din ve devlet işlerinde söz sahibi olan kişilerdi. Osmanlı'da ilk halife ve son halife kimdir sizler için derledik.

Osmanlıda İlk Halife Ve Son Halife Kimdir İsimleri Nelerdir

 İslam tarihinde ilk halife Hz. Ebubekir'dir. Hz. Ebubekir, hicret esnasında Hz. Muhammed ile bir mağaraya sığındığı için yar-ı gar, yani mağara arkadaşı ismiyle de bilinir. Daha sonra yerine sırasıyla Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali geçmiştir. 

Haberin Devamı

 Osmanlı'da İlk Halife ve Son Halife Kimdir? 

 Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk halife II. Bayezid'in oğlu ulan Sultan Selim'dir. Korkusuz biri olduğu için kendisine sonradan Yavuz denmiştir. Mısır'a defalarca sefer düzenleyen Yavuz Sultan Selim, önce Mercidabık sonra Ridaniye Savaşı'nın ardından Memlük Devleti'ni yenilgiye uğratmış ve halifeliğin Osmanlı Devleti'ne geçmesini sağlamıştır. 

 Böylelikle o zamana kadar monarşik bir yapıda olan Osmanlı Devleti'nin yönetim şekli teokrasi olarak değişmiştir. Bunun hem toplumsal ve dini hem de ekonomik sonuçları olmuştur. Halifeliğin Osmanlı Devleti'ne geçmesiyle birlikte Anadolu'da dini birlik sağlanmış ve mezhep savaşlarına son verilmiştir. Hem İpek Yolu'nun hem de Baharat Yolu'nun Osmanlı'nın kontrolüne geçmesi ise devletin ekonomik açıdan gelişmesini sağlamıştır. 

Haberin Devamı

 Osmanlı Devleti'nin son halifesi ise Abdülmecit Efendi'dir. 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasının ardından Abdülmecit Efendi, İsviçre'ye sürgüne gönderildi. 18 yıl boyunca İsviçre ve Fransa'da yaşayan son Osmanlı halifesi, 1944 yılında Paris'te vefat etti. 

 Osmanlı'da İlk ve Son Halifenin İsimleri Nelerdir? 

 Osmanlıda ilk halifenin adı II. Bayezid'den sonra tahta çıkan Yavuz Sultan Selim'dir. Son halife ise 37. Osmanlı Hanedan Reisi olan Abdülmecid Efendi'dir. 1922 yılında halife seçilen Abdülmecid Efendi yaklaşık olarak 17 ay halifelik yapmıştır.