Eğitim Özgüven gerçeklikten kopmak değil!

Özgüven gerçeklikten kopmak değil!

30.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Fazla özgüven, çocukların psikolojilerini olumsuz etkileyebiliyor.

Özgüven gerçeklikten kopmak değil

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, “Gerçeklikten uzaklaşacak kadar olumlu kendilik algısı, hayal kırıklığı yaşaması ve kendine yabancılaşması ile sonuçlanacaktır. Gerçekçi bir kendilik algısı oluşturması yönünde çocuklara rehberlik etmenin çok daha sağlıklı olduğuna inanıyorum” dedi. Örnek, “Sahte bir ‘mükemmel kendilik algısı’ çocuğu/genci güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık hale getirir” dedi. 

Haberin Devamı

Neler yapılabilir? 

Sağlıklı bir kendilik algısı için neler yapılabileceğine ilişkin Örnek, şu noktalara dikkat çekti: 

Yetişkinlerin hem çocukla kendi iletişimlerine dikkat etmesi hem de önemli diğerlerinin çocukla nasıl iletişim kurduğunu takip etmesi gerekir. 

Ne sahte bir mükemmellik ile ne de güçlü yönlerini görmezden gelerek; çocuğun/gencin açıkça güçlü taraflarını da, geliştirilmesi gereken taraflarını da konuşarak ilerlemeli. 

Bir gencin iletişim becerileri çok güçlü fakat sabır göstermekte zorluk yaşıyor olabilir; bir diğeri çok sabırlı fakat sınır çizip haklarını korumakta güçlük çekiyor olabilir. Her ikisinin hem güçlü yanları hem geliştirilmeye açık yanları var. Kendisini bu gerçekçilikle tanımasına izin verilen kişinin sağlıklı bir yetişkin olması çok daha kolaydır.