Eğitim Pembe İncili Kaftan - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Pembe İncili Kaftan - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

12.04.2023 - 13:59 | Son Güncellenme:

Ülkemizde çocuk romanları konusunda oldukça başarılı ve kaliteli yazarlar ve eserler vardır. Ömer Seyfettin de özellikle çocuk romanları konusunda yetenekli olan yazarlardan biridir. İşte, tüm detaylar.

Pembe İncili Kaftan - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

 Ömer Seyfettin tarafından yazılan ve özellikle ilkokul çağlarında okunması için önerilen eserlerden biri de Pembe İncili Kaftandır.

Haberin Devamı

 Kitap Özeti Oku

 Dönemdeki vezirler, mevcut padişah gaddar Şah İsmail'e bir elçi göndermek isterler. Bu elçinin de Muhsin çelebi olmasına karar verirler. Çünkü bu kişinin cesur, onurlu, korkusuz ve devlet şanına yakışan biri olması gerekiyordu. Başka kimsenin aklına çevreden bir isim gelmedi.

 Bir babayiğit olan Muhsin Çelebi sadrazamın emriyle huzura gelir. Sadrazam onun el öpmesini beklerken o dimdik durur. Sadrazam bundan hoşlanmasa da ona elçilik teklifinde bulunur. Sadrazam devlet için bu görevi kabul eder. Her şeyi de kendisinin karşılayacağını söyler. 

 Karısını ve iki çocuğunu bırakarak yola çıkar. Tebriz'e gittiğinde hem halk hem de şah onu şaşkınlık içerisinde karşılar. Her zamanki gibi başı dik bir şekilde padişahın mektubunu şaha uzatır. Şahın önünde eğilmemesi ise şahın sapsarı kesilmesine sebep olur. Muhsin, oturacak yer arar ancak bulamaz. Bunun kasıtlı olduğunu anlar.

Haberin Devamı

 Kaftanını yere sererek onun üzerine oturur. Ardından, padişahın Ecnebiler karşısında eğilmeyeceğini belirterek izin istemeden oradan ayrılır. Kaftanı arkasından getirirler ancak o bir Türk'ün yere serdiği şeyi yeniden üzerine almayacağını belirterek kaftanı giymez.

 Muhsin Çelebi ülkesine döndüğünde herkes kaftana ne olduğunu düşünür. Fakat o yaptığı küçük ya da büyük hiçbir şeyi anlatmayı sevmez. Kalan malzemeleri de satarak bir bahçe satın alır.

 Pazarlarda burada yetiştirdiği sebze ve meyveleri satarak geçimini sağlar. Elçilikten sonra böyle acı bir duruma düşse de o hiçbir zaman yaptığı fedakarlıkları anlatmaz. Yaşamını hangi şartlarda olursa olsun daima onurlu olarak geçirmek ister.

 Konusu

 Muhsin Çelebi üzerinden anlatılan romanda, gururlu, onurlu ve dürüst bir adamın, devletten hiçbir yardım beklemeden sürdürdüğü yaşantısını ele alır. Tüm yaşamı boyunca yaptığı fedakarlıkları ve davranışları anlatmayı sevmeyen Muhsin Çelebi'nin onurlu hikayesi ele alınır. Çocuklara ders olacak nitelikteki bu davranışlar, okuyan her çocuğun da ilgisini çeker.

 Karakterleri ve Sayfa Sayısı

 94 sayfadan oluşan ve Ömer Seyfettin tarafından yazılan bu eserin ama kahramanları ise şu şekildedir.

Haberin Devamı

Muhsin Çelebi: Yaklaşık 40 yaşlarında olan hikayenin ana kahramanıdır.

Sadrazam: Başbakan

Vezirler: Kubbe altı olan vezirlerdir.

Şah İsmail: Kurnaz ve gaddar bir adamdır.

Temel karakterleri etrafında ilerleyen eserde ana karakter Muhsin Çelebi'dir.