Eğitim Peyami Safa Kimdir? Hayatı, Eserleri, Kitapları Ve Edebi Kişiliği

Peyami Safa Kimdir? Hayatı, Eserleri, Kitapları Ve Edebi Kişiliği

26.05.2021 - 03:54 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Peyami Safa'nın hayatı ve edebi kişiliği merak ediliyor. Peyami Safa yazmış olduğu eserleri ile birlikte günümüze ışık tutmaktadır. Peyami Safa'nın yazmış olduğu eserler Türk edebiyatında en popüler olan eserlerdendir. Son günlerde Peyami Safa ismi sıklıkla araştırılmaktadır. Peki Peyami Safa kimdir? Peyami Safa'nın hayatı nasıldır? Peyami Safa eserleri ve kitapları nelerdir? İşte Peyami Safa ile ilgili tüm detaylar.

Peyami Safa Kimdir Hayatı, Eserleri, Kitapları Ve Edebi Kişiliği

Peyami Safa Türk yazar ve gazetecidir. İstanbul'da doğmuştur. Takma ad olarak Server Bedi ve Çömez olarak da bilinmektedir.

Peyami Safa Kimdir?

Peyami Safa İstanbul'da doğmuş olan Türk yazardır. Aynı zamanda Peyami Safa bir gazetecidir. Cumhuriyet döneminde yazmış olduğu eserler ile birlikte ön plana çıkmayı başarmıştır. Peyami Safa'nın ismi de Türk edebiyatının en önde gelen bir diğer ismi olan Tevfik Fikret tarafından konulmuştur. Henüz küçük yaşlarda annesi ve babasını kaybettikten sonra hayatı önemli ölçüde zorlaşmıştır.

Peyami Safa Hayatı

Peyami Safa 1899 yılının Nisan ayında İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Babası Muallim Naci'dir. Aslen Trabzon kökenli olan Peyami Safa'nın annesi ise Serber Bedia Hanım efendidir. Peyami Safa'nın babası olan Muallim Naci, dönemin Osmanlı padişahlarından olan II. Abdülhamit'e karşı muhalif hareketlerini yürütmüştür. II. Abdülhamit tarafından ailecek sürgüne gönderilmiş ve Sivas'ta yaşamaya başlamışlardır. Maddi zorluklar yaşayan Safa ailesi zor günler geçirmiştir. Henüz 1.5 yaşında iken babası ölen Peyami Safa abisi ve annesi ile birlikte yaşamaya başlamıştır.

İlköğrenim eğitimine de ilk olarak bu şehirde başlamıştır. İlköğrenim eğitiminde yakasına talihsiz bir hastalık yapışarak kemiklerinde verem ortaya çıkmıştır. İlköğrenim eğitim hayatını bundan dolayı yarıda bırakan ve okula devam edemeyen Peyami Safa, bir anda kendini hasta bakıcıları ve doktorların arasında bulmuştur. Yaşamış olduğu bu hastalığını da Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı eserinde bahsetmiştir.

Peyami Safa Eserleri
- Bir Akşamdı
- Canan
- Sözde Kızlar
- Şimşek
- Mahşer
- Süngülerin Gölgesinde

Peyami Safa Kitapları
- Fatih Harbiye
- Bir Tereddüdün Romanı
- Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
- Yalnızız
- Biz İnsanlar
- Ateş Böcekleri
- İstanbul Hikayeleri
- Gençliğimiz
- Siyah Beyaz Hikayeler

Peyami Safa Edebi Kişiliği

Edebiyatta daha çok roman ve öyküler yazmıştır. Doğu ve batı çatışmasını eserlerinde sürekli olarak işlemiştir. Psikolojik roman denilince akla ilk gelen isimlerdendir. Eserlerinden psikolojik tahlillere oldukça fazla değinmiş ve ağırlık vermiştir.