Eğitim Safeviler Kimdir? Safevi Devleti Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Özellikleri

Safeviler Kimdir? Safevi Devleti Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Özellikleri

24.03.2022 - 04:14 | Son Güncellenme:

Tarihimizde pek çok devlet bulunmaktadır. Bu devletlerin farklı pek çoközelliğinin yanında dönemin en güçlü devletlerinden birisi olmuştur. Bu devletlerden birisi de Safeviler olmaktadır. Özellikle tarihe merak salan kişiler Safeviler hakkında pek çok araştırma yapmaktadır. Peki Safeviler kimdir? Safevi Devleti kurucusu, hükümdarları, sınırları ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.

Safeviler Kimdir Safevi Devleti Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Özellikleri


Tarihte yer alan devletler ve uygarlıklar farklı dönemlerde var olmuş ve farklı özelliklere sahiptir. Bu devletlerden olan Safeviler bulunduğu dönemin en güçlü devletlerinden olduğu bilinmektedir.

Safeviler Kimdir?

Safeviler İran tarihinin en önemli devletin ismi olmaktadır. Günümüzdeki İran devletinin başlangıcı olan Safevi Devleti kabul edilmektedir. Tarih kaynaklarına bakıldığında Safevi Devleti Safevi İmparatorluğu olarak adlandırılmaktadır.

Safevi Devleti Kurucusu

Safevi Devleti 1501 yılında kurulmuş bir imparatorluktur. İran'ın temellerini atan imparatorluk olan Safevi Devleti mutlak monarşi ile yönetilen bir devlet olarak bilinmektedir. Safevi Devleti tarihte ilk kez Şiiliği kabul etmiş bir Şii İslam devleti olmaktadır.

Safevi Devleti Şah İsmail tarafından kurulmuştur. Osmanlı Devleti bu dönemde kontrol etmekte zorlandığı bazı Türkmen boylarına baskı yapmış ve bu dönemde Erdebil şeyhi Türkmenleri örgütleyerek dönemin en büyük imparatorluklarından biri olmak amacı ile Safevi Devletinin temellerini atmıştır. Bununla birlikte Akkoyunlu Devletini yenerek Tebriz şehrini ele geçirerek devlet olduktan sonra en önemli yerlere Türkmenler getirmiştir.

Safevi Devleti Hükümdarları

Safevi Devleti kurulduktan sonra pek çok hükümdar değiştirmiştir. Safevi Devleti hükümdarları şunlardır:

- Şah İsmail
- I. Tahmasp
- II. İsmail
- Muhammed Hüdabende
- I. Abbas
- Safi
- II. Abbas
- I. Süleyman
- Sultan I. Hüseyin
- II. Tahmasp
- Ahmad
- III. Abbas
- Sam
- III. İsmail
- II. Süleyman Afşar
- Sultan II. Hüseyin
- II. Mohammad

Safevi Devleti Sınırları

Safevi Devleti Günümüzdeki İran'ın tamamı olmaktadır. Bunun yanı sıra Irak, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'dan başlayarak Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan'ın Bazı topraklarını kapsayan sınırları bulunmaktadır.

Safevi Devleti Özellikleri

Safevi Devleti İran Tarihinin en önemli devletlerinden birisidir. Günümüzde İran Devletinin başlangıcı olarak da Safevi Devleti kabul edilmektedir. Bununla birlikte tarihi kaynaklara bakıldığında Safevi Devleti Safevi İmparatorluğu olarak da adlandırılmıştır.

1501 yılında kurulmuş olan Safevi Devletinde Azerice ve Farsça dilleri yer almıştır. Devlet mutlak monarşi ile yönetilmiştir. Safevi Devleti tarihte ilk kez Şiiliği kabul etmiş bir İslam Devleti olarak adlandırılmaktadır. Safevi Devleti Safevi Hanedanı tarafından kurulmuş bir hanedanlık devletidir. Bazı kaynaklara bakıldığında Safevilerin Farslardan ziyade Türklere daha yakın olduğu bilinmektedir.