Eğitim Sitokin Nedir? Tıp Dilinde Sitokin Ne Anlama Gelir?

Sitokin Nedir? Tıp Dilinde Sitokin Ne Anlama Gelir?

04.03.2021 - 15:49 | Son Güncellenme:

Sitokin sözcüğü çoğu kimseye yabancı bir kavramdır. Çünkü sitokin tıp dünyasına özgü bir kelimedir. Sitokin ile anlatılmak istenen nedir. Sağlıkla bağlantılı sitokin kelimesi neyi ifade eder. İşte bu konularda sizleri bilgilendirici ve merakla okuyacağınız bilgileri sizler için derledik.

Sitokin Nedir Tıp Dilinde Sitokin Ne Anlama Gelir

Sitokin sözcüğü tıp dünyasına özgü bir terimdir. Sitokin hücrelerde üretilen ve iletişim vazifesi bulunan bir protein ve peptit grubu mensubudur.

Sitokin Nedir?

Tıp dünyasının bu sözcüğü ile anlatılan kavram ise şöyledir: Hayvan ve bitki hücreleri tarafından üretilen ve hücrelerin birbiriyle iletişimini sağlayan protein ile peptidlerin grubudur. Hücre yüzeyleri bu sitokin resptörleri vasıtasıyla görevlerini yerine getirirler.

Tıp Dilinde Sitokin Ne Anlama Gelir?

Tıp dünyasında sitokinden en fazla da kanser tedavisi alanında yararlanılır. Stokinlerden melanoma, göğüs kanseri, böbrek kanseri ve diğer kanser türlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek gayesi ile yararlanılır. Özellikle son 10 yılda sitokin alanında yapılan araştırmaların ciddi biçimde artış gösterdiği gözlenmektedir.

Bilim insanları genetik mühendisliği tekniklerini kullanarak bu proteinleri yüksek miktarlarda üretip ilaç olarak kullanımları üzerinde ciddi şekilde çalışmaya başladılar. Sitokin bu anlamda tıp dünyasında önemli bir yere sahip bulunmaktadır.