Eğitim Sma Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Sma Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sma Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Sma Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

09.12.2021 - 17:25 | Son Güncellenme:

SMA testi, sma hastalığı tespiti için sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından öneminin bilinmesi bebeğin sağlığı bakımından oldukça gereklidir. Bu sebeple SMA testi nedir, hayati önemi nedir? Risk faktörleri nelerdir? Nasıl yapılır hangi dönemlerde yapılmalıdır? Öğrenebilir ve bu testi rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Sma testi ve Sma testinin gerekliliği konusundaki bilgileri sizler için detaylıca derledik.

Sma Testi Nedir, Nasıl Yapılır Sma Testi Ne Zaman Yapılmalıdır

 Sma hastalığının tespiti amacıyla yapılan Sma testi zamanında yapılması halinde önlem alma konusunda çok önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

 SMA Testi Nedir?

 SMA testi diğer bir ifade ile taşıyıcılık testi olarak tanımlanmaktadır. Genetik faktörlerden oluşan ve test yapılmadan anlaşılmayan bu hastalık için çiftler Hamilelik esnasında bu testi yaptırmaları halinde bu hastalığın tespiti söz konusu olacaktır. 

 SMA Testi Nasıl Yapılır?

 Tüm dünyada çok sık görülen SMA hastalığı ile ilgili SMA testi hamilelik süreci içerisinde fetustan alınan amniyotik sıvıdan dna örneği alınması sureti ile yapılmaktadır. Bu tesin sonucuna göre genlerde herhangi bir mutasyon söz konusu ise test aracılığı ile ortaya konacaktır.

 SMA Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

 Sma testi gebelik dönemi içerisinde ortalama 10 veya 13. haftası arasında yapılmalıdır. Bu evrede alınan amniyotik sıvıların içerisindeki dna örneği laboratuvar ortamında detaylıca incelenerek mutasyon genler saptanacaktır. Ayrıca çiftlere tavsiye edilen asıl test dönemi evlilik öncesi daha sağlıklı olacağı yönünde olmaktadır. Çiftlerden herhangi birinin bu mutasyonlu gene taşıması doğacak olan bebeği sma hastası yapacaktır.