Eğitim Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır? Solucan Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır? Solucan Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır?

15.04.2021 - 14:47 | Son Güncellenme:

Solucan gübresi ya da diğer adıyla "Siyah Altın", oldukça verimli ve değerli bir toprak türüdür. Küresel ısınmanın arttığı ve doğal ortamların günden güne tahrip edildiği günümüzde, evlerde bile biraz emekle elde edilebilen solucan gübresi evsel atıkları doğal olarak dönüştürmeye yarıyor. Aşırı verimli olması ve çöp sorununu doğal olarak çözmesi nedeniyle herkes tarafından bilinmeye başlayan bu toprak insanların ilgisini çekiyor. Peki solucan gübresi nasıl kullanılır? Solucan gübresi hangi bitkilerde kullanılır? İşte solucan gübresi hakkında merak edilenler.

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır Solucan Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır

Solucan gübresi, internetten ya da çeşitli platformlardan sipariş verilebileceği gibi evdeki atıklardan belirli bir süre emek harcayarak da elde edilebilen oldukça verimli bir toprak türüdür. Ev yapımı solucan gübresi aşamaları "kompost" olarak adlandırılır.

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Solucan gübresi en verimli toprak olarak bilinir. Doğal ve organik atıkları işleyerek verimli toprağa dönüştüren solucanlar, bu toprağın oluşumunda başrol oynarlar. Solucan gübresi solucanların atıkları yiyip beslenmeleri ve dışkılamaları yoluyla elde edilir. Evde belirli düzenekler içine karton, kağıt, gazete gibi bir altlık hazırlayıp üzerine evsel gıda atıklarını ve solucanları koyarak birkaç ay sonra solucan gübresi elde etmek mümkündür. Elde edilen toprağın kullanılması için yaklaşık 6 ay beklemek gerekir. Bu sayede toprağın verimi de iyice artmış olur.

Solucan gübresi evsel atıkları doğal olarak dönüştüren solucanlardan elde edildiği için verimli olmasının yanı sıra çevre kirliliğine karşı da bir alternatif oluşturur. Bu nedenle özellikle son dönemde merak konusu olan solucan gübresi kullanımı gittikçe artmaya başlamıştır. Solucan gübresi kompost halinde evdeki özel düzeneklerde hazırlanabileceği gibi belirli internet sitelerinden ve mağazalardan da satın alınabilir.

Solucan Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Solucan bitkisi tarlalarda, bahçelerde, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde ve saksı içinde kullanıma uygundur. Yüksek verimli özelliği nedeniyle dikilen bitkilerin çok daha sağlıklı olmasını ve kısa sürede gelişmesini sağlayan bu toprak her türlü süs bitkisi, seracılık ve tarla yetiştiriciliğinde kullanım için uygundur. Düzenli kullanımı topraktaki ağır metal birikimini azaltan ve kokusuz olan bu toprak hem küresel ısınmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırır, hem de her türlü meyve sebzenin daha kısa sürede gelişmesini sağlar.