Eğitim Sosyal Güvenlik Nedir, Neden Gereklidir? Sosyal Güvenlik Hangi Konuları Kapsar?

Sosyal Güvenlik Nedir, Neden Gereklidir? Sosyal Güvenlik Hangi Konuları Kapsar?

04.03.2021 - 13:13 | Son Güncellenme:

Sosyal güvenlik kavramı, ilk kez 1789 yılında gerçekleştirilen Fransız İhtilalinden sonra ortaya çıkmıştır. Demokrasi ile yönetilen hukuk devletlerinde her bireyin temel hakları ve özgürlükleri vardır. Sosyal güvenlik de bu haklar ve özgürlükler kapsamında bireylerin temel haklarını güvence altına almayı taahhüt eder. Sosyal güvenlik, nedir, neden gereklidir? Sosyal güvenlik neleri kapsar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sosyal Güvenlik Nedir, Neden Gereklidir Sosyal Güvenlik Hangi Konuları Kapsar

 Türkiye'nin ilk sosyal güvenlik kurumlarından biri olan Sosyal Sigortalar Kurumu 1 Ocak 1946 tarihinde kuruldu. Bu kurum 2006 yılında Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlanmıştır. 

Haberin Devamı

 Sosyal Güvenlik Nedir? 

 Sosyal güvenlik, çocuklar, yaşlılar ve bakıma muhtaç kişiler için hayata geçirilen bir dizi programdır. Devlet, her yıl sosyal güvenlik için belli bir fon oluşturur. Bu fon ile eğitim, sağlık ve sigorta gibi temel ihtiyaçlar ücretsiz olarak karşılanır. 

 Sosyal Güvenlik Neden Gereklidir? 

 Sosyal güvenlik, yoksulluğu ve işsizliği önlemeye yönelik bir dizi önlemler içerir. İhtiyaç sahiplerine maddi destek verilerek temel ihtiyaçlarını karşılaması hedeflenir. Devletin temel organlarından biri olan sosyal güvenlik eşitsizliği ortadan kaldırır ve hak mahrumiyetlerinin önüne geçer. 

 Sosyal Güvenlik Hangi Konuları Kapsar? 

 1- İşsizlik maaşı: 

 İlk kez Amerika Birleşik Devletlerinde verilen işsizlik maaşı, günümüzde Türkiye'de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde, verilen bir maaş türüdür. Kişilerin iş bulana kadar temel ihtiyaçlarını karşılaması için verilir. 

Haberin Devamı

 2- Sağlık fonu:

 Hem devlet kurumları hem de özel sektörde çalışan kişilere sigorta yapılır. Sigorta kapsamında birçok ilaç ücretsiz ya da indirimli fiyatlarla temin edilir. 

 3- Eğitim: 

 Maddi durumu yetersiz olan öğrenciler devlet desteğiyle eğitim alır. 

 4- Barınma: 

 Çocuk yurtları ve kadın sığınma evleri gibi birçok kurum, ihtiyaç sahibi kişilerin barınma ihtiyacını karşılar.