Sözlük Fezagir Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Fezagir Kime Denir?

Fezagir Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Fezagir Kime Denir?

24.08.2022 - 11:57 | Son Güncellenme:

Fezagir, kelime anlamı olarak çok tanınmamaktadır. Uzay araştırmalarının başladığı günden bu yana ilgili uluslar kendi tanımlarını yapmış bulunmaktadır. Uzaya gidenlere Ruslar, kozmonot, Amerika Birleşik Devletleri ise Astronot adını vermişlerdir. Fezagir ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Fezagir kime denir? İşte, tüm detaylar.

Fezagir Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Fezagir Kime Denir

Fezagir tanımlaması uzay yolculuğu yapacak olanlara verilen bir isimdir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’den de uzaya gidecek olanlar için Türkçe bir isim bulunması gerektiğini söylemiştir. Bunun üzerine Türkiye uzay ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım “Fezagir” tanımı getirmiştir.

Haberin Devamı

 Fezagir Ne demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Uzay araştırmalarının her geçen gün artmasıyla beraber yeni tanımlar da geliştirilmektedir. Türkçe olarak da Fezagir bunlardan biridir. Yani Fezagir, Rusların Kozmonot, ABD’nin Astronot tanımlarına karşı geliştirilmiş Türkçe Uzay insanı demektir. TDK sözlük anlamı ise 2005 yılında Astronot tanımı Türkçe olarak Fezagir olarak önerilmiştir. Fezagir sözcüğü ise Astronot sözcüğünün Türkçe karşılığı, Uçurucu ya da Gökmen olarak önerilmiştir.

 Fezagir Kime Denir?

 Fezagir, Uçurucu ve Gökmen olarak Astronot ve Kozmonot tanımlarına karşı Türkçe önerilerdir. Fezagir Türkçe karşılık olarak önerilse dahi Farsça ve Arapça kökenlidir. Uzaya giden ilk canlı bir köpektir ve adı da Layka’dır. İlk insan ise; Yuri Gagarin, uzaya ilk giden Valentina tereskova adlı kadındır.