Eğitim Standart Dil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Standart Dil Örnekleri Nelerdir?

Standart Dil Nedir, Özellikleri Nelerdir? Standart Dil Örnekleri Nelerdir?

20.07.2022 - 16:30 | Son Güncellenme:

Standart dil, resmi yazışmalar, eğitim, hukuk ve basın ve yayın alanlarında kullanılan dil demektir. Ölçünlü dil olarak da tanımlanan standart dil kapsamı çok geniştir. Standart dil sosyal sınıf ve yerel izlerden arındırılan dil şeklidir. Standart dilin en önemli özelliği geniş sınırlara sahip olmasıdır. Standart dil nedir, özellikleri nelerdir? Standart dil örnekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Standart Dil Nedir, Özellikleri Nelerdir Standart Dil Örnekleri Nelerdir

Standart dil, yerel izler ve sosyal sınıf söylemlerinden arındırılmış, ölçünlü dil demektir. Standart dil, resmi yazışmalar, hukuk, eğitim, basın-yayın organları gibi geniş alanı kapsayan bir dil türüdür.

Standart Dil Nedir, özellikleri nelerdir?

Standart dil, ölçünlü dil olarak da tanımlanan resmi dildir. Resmi yazışmalar, basın-yayın, eğitim, hukuk alanlarında kullanılmaktadır. Sosyal sınıf dilinden ve yerel ağızlardan izler taşımama ölçütü bulunmaktadır. İstanbul Türkçesi olarak bilinen öz Türkçe konuşma şekline standart dil denmektedir.
Standart Dil Özellikleri; edebiyatçılar, dil bilimciler ve eğitimcilerin ortak kullanımında bulunması, devlet kurumları, resmi kurumların yazışmalarında, şair ve yazarların eserlerini oluşturmakta kullanmaları bulunmaktadır. Standart dil üzerinde ihtilafa düşenler olsa dahi genel kabul İstanbul Türkçesi olarak bilinmektedir.

Standart Dil Örnekleri Nelerdir?

Standart dilin en belirgin örneği İstanbul Türkçesi olarak yazılış ve okunuşunun tanımlanmasıdır. Ayrıca resmi yazışmalar, devlet kurumlarında geçerli konuşma şeklidir ve yerel ağızlardan iz taşımamaktadır. Örnekler;

- Bilgi güçtür.
- Cahilleri eğitmeliyiz!
- Kültür, üzerinde uzlaşılmış tanımı olmayan bir kavramdır.
- Çocuklar geleceğimizdir.
- Bir toplumun gelişmesi, eğitime verdiği öneme bağlıdır.