Eğitim Taaşşuk-ı Talat Ve Fitnat Nedir? Kısaca Türü Ve Ana Fikri Hakkında Bilgiler

Taaşşuk-ı Talat Ve Fitnat Nedir? Kısaca Türü Ve Ana Fikri Hakkında Bilgiler

29.03.2021 - 01:43 | Son Güncellenme:

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Türk edebiyatının önemli eserlerinden biridir. Bu eser Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmıştır. Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat nedir? Kısaca türü ve ana fikri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Taaşşuk-ı Talat Ve Fitnat Nedir Kısaca Türü Ve Ana Fikri Hakkında Bilgiler

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat romanı Şemsettin Sami tarafından yazılmıştır. Bu roman Talat Bey ile Fitnat Hanım arasındaki aşkı anlatmaktadır. Bu acıklı aşk hikayesi edebiyatımızın önemli eserleri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Nedir?

 Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat romanı 1872 yılında Şemseddin Sami tarafından yazılmaya başlamıştır. Bu eser Hadika Gazetesine bölüm bölüm verilmiştir. Bu tefrika etme işlemi 1873 yılının ortalarına kadar devam etmiştir. Sonrasında ise 1875 yılında bu roman Osmanlıca dilinde kitap olarak basılmıştır. Kitabın telifli ilk Türk romanı olma özelliği bulunur

 Taaşşuk-ı Talat Ve Fitnat ilk yerli romanımız olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple edebiyatımızda önemli bir yeri bulunur. Tanzimat döneminde ilk önceleri romanlar çeviri olarak edebiyatımıza girmiştir. Ancak bu roman ile çeviri olmayan ve konusu tamamen özgün olan ilk yerli roman okuyucular ile buluşmuştur.

 Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat romanı ile Şemseddin Sami'de ilk Türk roman yazarı unvanını almıştır. Bu roman ilk defa Osmanlıca olarak basılmıştır. 

Haberin Devamı

 Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Romanı İle İlgili Bilgiler

 Roman ilk defa 1964 yılında Latin harflerinde basılmıştır. Romanda sonu hüsran ile biten bir aşk hikayesi anlatılmaktadır. Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Türkçede Talat ve Fitnat'ın aşkı anlamına gelmektedir. 

 Bu roman dönemine nazaran çok sade bir dil ile kaleme alınmıştır. Bu sebeple de ilk yerli modern roman ismi ile de bilinir. Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat romanı Şemseddin Sami'nin ilk ve tek romanı olma özelliğini de taşımaktadır. Şemseddin Sami Namık Kemal ve Ahmet Mithat Efendiye de öncülük etmiştir.