Eğitim TÜBİTAK'ın desteklediği bilim kadınları başarıdan başarıya koşuyor

TÜBİTAK'ın desteklediği bilim kadınları başarıdan başarıya koşuyor

13.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK’ın desteklediği, başarıdan başarıya koşan bilim kadınlarından Prof. Dr. Özge Çevik ‘Yaptığımız bilimsel çalışmalarda yayınladığımız makaleler, gerçekleştirdiğimiz projeler, aldığımız patentler, hatta ürüne dönen birçok başarı elde ediyoruz’ diyor.

TÜBİTAKın desteklediği bilim kadınları başarıdan başarıya koşuyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinliği düzenlendi. Bu etkinliğe katılan TÜBİTAK’ın desteklediği kadınlar, başarı hikâyelerini anlattılar.

Haberin Devamı

İŞTE O HİKÂYELERDEN BAZILARI:

Diyabet kökenli  görme kaybı

Tuğba Haklı: 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı destek sahibi. Biyomedikal mühendisi Haklı, diyabetin neden olduğu körlüğü engellemek amacıyla yola çıkarak Ankara Üniversitesi Teknokent’teki şirketini 4 yıldır başarıyla yönetiyor. Haklı, TÜBİTAK desteğiyle serüvenine başlayan isimlerden.

Kız çocukları için çalıştı

Zülal Tannur: Görme deneyimi çözümleri çalışmasıyla Take Off’23 kapsamında En İyi Kadın Girişimci seçilen Tannur, dünyanın ilk görme teknolojileri firmasını kurdu. Kız çocuklarının teknolojiye ilgisini artırmayı hedefliyor.

Kutuplar için mont geliştirdiler

Zeynep Naz Terzi-Ela Karabekiroğlu: Antarktika’daki kutup araştırmaları projesi ile 2023 TEKNOFEST Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması birincisi oldular. Kutuplarda çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının kullanabileceği mont üretecekler.

Haberin Devamı

TÜBİTAKın desteklediği bilim kadınları başarıdan başarıya koşuyor

Teknolojik nesil için çalışıyor

Hasibe Özer: TÜBİTAK’ın düzenlediği Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda birinci olan ilkokul/ortaokul takımının danışman öğretmeni olan Özer, Bursa’da sanat merkezinde bilişim öğretmeni olarak çalışıyor. Bu zamana kadar hem TÜBİTAK’ta hem de TEKNOFEST’te çeşitli projelere danışmanlık yapan Özer, genç neslin teknolojiye yönlendirilmesinde aktif rol oynuyor.

Nano taşıyıcıdan ödüle

Doç. Dr. Zerrin Sezgin Bayındır: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Bayındır, ilaç formülasyonları ve nano taşıyıcı sistemler üzerine yaptığı çalışmalarla sağlık bilimlerinde öne çıkıyor. Bayındır, TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri’nde Sağlık Bilimleri Teşvik Ödülü aldı.

Destekle bir şeyler yapılabilir...

Prof. Dr. Özge Çevik: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olan Çevik, 2022 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 2023 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi. Çevik, kanserde yeni ilaç geliştirme, ilaçların hücreleri hedeflendirilerek gönderilmesi ve  etkileriyle ilgili araştırmalar yapıyor. Çevik,  şunları diyor: 

“Yaptığımız bilimsel çalışmalarda yayınladığımız makaleler, gerçekleştirdiğimiz projeler, aldığımız patentler, hatta ürüne dönen yerli ve milli ürün geliştirme noktasına kadar giden birçok başarı elde ediyoruz. TÜBİTAK’ın, TÜBA’nın üstün başarılı genç bilim insanı ödülüne layık görülmüştüm. İmkânları kullanarak Türkiye’deki akademisyenlerin, özellikle de bilim kadınlarının bir şeyler yapabileceğinin örneği.”