Eğitim Üçgende Ağırlık Merkezi Özellikleri Nelerdir?

Üçgende Ağırlık Merkezi Özellikleri Nelerdir?

16.06.2021 - 02:44 | Son Güncellenme:

Geometrik şekil, her biri farklı özelliklere sahip olan cisimlere verilen isimdir. Matematik alanı içerisinde yer alan geometri, geometrik şekilleri işler. Geometrik şekillerden karşımıza en sık çıkanlar arasında üçgen yer alır. Üçgenin belirli bir ağırlık merkezi ve kendine ait özellikleri vardır. Peki üçgende ağırlık merkezi nedir? Ağırlık merkezi özelikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Üçgende Ağırlık Merkezi Özellikleri Nelerdir

Üçgen, adından da anlaşıldığı gibi 3 kenarı bulunan şekle verilen isimdir. Kenar uzunlukları eşit olabileceği gibi birbirinden farklı da olabilir. Ancak üçgen, ister eşkenar üçgen olsun, ister dik üçgen olsun mutlaka bir ağırlık merkezine sahiptir.

Üçgende Ağırlık Merkezi Özellikleri Nelerdir?

Üçgende, diğer geometrik şekiller gibi kendine has özellikler barındırır. En önemli ve şekli almasında etken olan özelliği ise kenar sayısıdır. Bir diğer özelliği ise üçgende ağırlık merkezi bulunmasıdır. Üçgen ağırlık merkezinin ne olduğunu açıklayacak olursak; kenarortayların kesiştiği nokta diyebiliriz. Üçgende, 3 kenar bulunduğu için 3 ayrı kenarortay bulunur.

Bu kenarortaylar ise üçgeni her bir kenarına eşit olan uzaklığında birleşir. Yani ağırlık merkezinde birleşir. Üçgenin ağırlık merkezinin başlıca özelliği ise üçgenin ağırlık merkezini oluşturan kenarortaylardan biri aynı zamanda üçgenin yüksekliğidir. Üçgende ağırlık merkezi G harfi ile gösterilir. Bir diğer önemli özelliği ise üçgende ağırlık merkezi üçgeni 6 eşit parçaya böler.

Ağırlık merkezinin etrafı 365 derece tam açı oluşturur. Ağırlık merkezini oluşturan kenarortaylar her zaman eşit olmayabilir. Ağırlık merkezine gelen kenarortaylar aynı zamanda köşelere birleştirildiğinde üçgeni 3 eşit parçaya böler ve alan hesaplamada yardımcı olur. Ayrıca üçgen ağırlık merkezi kenarortayı, köşelere 2 birim ve kenara 1 birim olacak şekilde böler. Ağırlık merkezi üçgenin tam orta noktasıdır.