Eğitim Yeni Aziz Sancarlar yetişecek

Yeni Aziz Sancarlar yetişecek

18.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara’da kendi adını taşıyan kampüsün açılışına katılan Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Türk bilim insanları yetiştirmeye çalışacağım. Böylelikle Türk dünyasına da inşallah borcumu öderim" dedi.

Yeni Aziz Sancarlar yetişecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Ankara Çankaya'da yapımı tamamlanan, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın isminin verildiği eğitim kampüsü açıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin ile okula adı verilen Prof. Dr. Aziz Sancar’ın katıldığı açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mesaj gönderdi.

Haberin Devamı

‘Var gücümüzle çalışıyoruz’

Törende konuşan Bakan Varank, gençlerden ve öğretmenlerden TÜBİTAK'ı yakından takip etmelerini isteyerek, “Aziz Hocamız da TÜBİTAK bursuyla ABD'ye giden bilim insanlarımızdan. Hocamız gitti ve orada büyük bir azimle çalışarak başarılı oldu. Araştırmacılarımızın bu örnekten ilham almasını çok önemsiyoruz” dedi.

TÜBİTAK'ta başlattıkları 'Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma' bursu sayesinde genç araştırmacıların doktora sonrası çalışmalarını Sancar’ın akademik danışmanlığında ve onun araştırma laboratuvarında sürdürebileceğini kaydeden Varank, bursa başvuruların 3 Mart’a kadar devam ettiğini, programa gösterilen ilgiden memnun olduklarını ve başvuru sayısının 217’ye ulaştığını vurguladı.

Haberin Devamı

Yeni Aziz Sancarlar yetişecek

‘Büyük dönüşümler yaşandı’

Bakan Özer ise “Bakanlığım döneminde, en keyif aldığım kararlardan biri bu kampüse Aziz Sancar Hocamızın adını vermekti” dedi ve ekledi: “Bu okul yapıldığı zaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak kurgulanmıştı. Burayı gezmeye geldiğim zaman dedim ki 'Burası Aziz Sancar Hocamıza yakışır."

Okul öncesinden yükseköğretime kadar Anadolu'nun en ücra köşelerinde yeni Aziz Sancarları kazanmak ve eğitime dahil edebilmek için devasa eğitim seferberliğine tanıklık edildiğine dikkat çeken Özer, “Son 19 yılda 200 binlerde olan derslik sayısı 800 binlere, 500 bin olan öğretmen sayısı 1,2 milyona ulaştı. Okullaşma oranında devasa rakamlara ulaştık" dedi.

‘Bir liyakat nişanıdır’

Prof. Dr. Sancar da konuşmasında birçok çalışmaya imza attığını ve bilim insanı yetiştirdiğini belirterek, "Fakat en fazla övündüğüm şey, Türkiye'ye ve Türk milletine olan aşkımı hiçbir zaman kaybetmedim. Türkiye'den telefon geldi ve benim adıma böyle büyük bir kampüs yapıldığını ve 'Açılışa gelir misin?' dediler. Bakan Özer, bunu amca çocuğum veya milletvekili olduğum için yapmadı, Türk dünyasına yaptığım hizmet için yaptı. Bu kampüs bana verilen bir liyakat nişanıdır. Bana verdiğiniz bu değere layık olmaya çalışacağım. Türk bilim insanları yetiştirmeye çalışacağım. Böylelikle Türk dünyasına da inşallah borcumu öderim" diye konuştu.

Haberin Devamı

İçinde BİLSEM de var

Aziz Sancar Eğitim Kampüs’ünde 14 derslikli, biyokimya, mekatronik, coğrafya, biyoloji, felsefe, resim ve müzik atölyeleri olan Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) bulunuyor. Anaokuluna sahip kampüste, bilişim teknolojileri sınıfı, kütüphane ve revirin yer aldığı Fen Lisesi de var.

Erdoğan’ın mesajı okundu

Törende ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj da okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şunları kaydetti: “Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü’nün ülkemiz, milletimiz ve tüm öğrencilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bilim alanında ülkemizin medar-ı iftiharlarından olan Prof. Dr. Aziz Sancar Hocamıza programa teşrifleri dolayısıyla özellikle teşekkür ediyorum. Hükümet olarak son 20 yılda eğitime yaptığımız yatırımların meyvelerini toplamaya başlayacağımız bir döneme girmiş bulunuyoruz. Ülkemiz 2023 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlerken, bilimde, kültürde, sanatta, sporda ve daha pek çok alanda çığır açan başarılara imza atacak kadroların yetiştirilmesi için de gereken altyapıyı kurmaktadır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu modern kampüs, evlatlarımızın eğitimine verdiğimiz ehemmiyeti göstermenin yanı sıra Aziz Sancar Hocamıza minnet duygularımızın da bir ifadesi niteliğindedir. 10 yıllar boyunca bu çatı altında eğitim-öğretim görecek çocuklarımız, tıpkı Aziz Sancar Hocamız gibi alacakları Nobel Ödülleri ile milletimizi tarih sahnesinde en güzel şekilde temsil edeceklerdir. Bu temennilerle geleceğin Aziz Sancarlarını yetiştireceğine inandığım bu eğitim kampüsünün ülkemize kazandırılmasında emeği geçenleri canı gönülden tebrik ediyor. Sizleri bir kez daha muhabbetle selamlıyorum.”