Eğitim ‘Yurt dışına giden bursiyerler borçlarını ödeyemiyorlar’

‘Yurt dışına giden bursiyerler borçlarını ödeyemiyorlar’

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yurt dışına lisansüstü eğitim almak için burslu olarak gönderilen bursiyerlerin yaşadıkları borç sorununu TBMM gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘Yurt dışına giden bursiyerler borçlarını ödeyemiyorlar’

EĞİTİM SERVİSİ -  Bursiyerlerin yabancı para cinsinden borçlandırıldıklarını ve Türk Lirası’nın son yıllarda aşırı derecede değer kaybettiğini hatırlatan Ergun, borçların artık ödenemez boyutlara geldiğini kaydetti. MEB’in borçlarını ödeyemeyen bursiyerler ile onlara kefil olanlara karşı Asliye Hukuk Mahkemelerinde milyonlarca liralık tazminat davaları açtığını belirten Ergun, sayısı 1200‘ü bulan davalarda, MEB’in toplamda 100 milyon dolarlık bir alacağı tazmin etmeye çalıştığının iddia edildiğini vurguladı. Dava sürecinde yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin bursiyerlere ekstra ekonomik külfet getirdiğini söyleyen Ergun, Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti:

Haberin Devamı

Bakanlığınız, yurt dışına gönderilen bursiyerlerin yaşadıkları bu sorunların çözülmesi noktasında burs sözleşmesinin imzalandığı tarihi baz alınarak sabit kur politikası uygulanması konusunda herhangi bir çalışma yapmış mıdır / yapacak mıdır?

Borçlarını ödeyememeleri nedeniyle MEB tarafından aleyhine dava açılmış olan bursiyer sayısı kaçtır?