Teknoloji Egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardılar

Egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardılar

24.04.2017 - 14:09 | Son Güncellenme:

MIT Media Lab merkezinden ayrılan araştırmacı bir grup, egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardı. Araştırmacılar, egzoz borularından çıkan ve hava kirliliğine yol açan zararlı partikülleri yüksek kaliteli mürekkep haline getirebiliyor.

Egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardılar

Hava kirliliğinin en çok yaşandığı Asya kıtasının ülkelerinden Hindistan’daki Graviky Labs adındaki girişim, egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardı.

Egzoz gazından mürekkep üretmeyi başardılar

Geliştirilen KAALINK adlı cihaz, aracın egzoz çıkışına takılıyor. Egzoz borusunun bir uzantısı gibi duran cihaz, motorun başarısız çalışma girişimlerinde yaymış olduğu yanmamış karbon gazını emiyor ve çeşitli filtrelerden geçirerek mürekkep haline getiriyor. Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışışan projede ortaya çıkan mürekkep Air-Ink olarak adlandırılıyor. Girişim elde edilen mürekkebin çok kaliteli olduğunu ve dünya çapında sanatçılar tarafından kabul gördüğünü ifade ediyor.

Haberin Devamı

KAALINK teknolojisi 45 dakikalık sürüş sonrasında 30 mililitre mürekkep üretilebiliyor. Tipik bir tükenmez kalem ise yaklaşık 0.25 mililitre mürekkebe sahip. Bu da bir aracın havayı kirletmek yerine dakikada 3 tükenmez kalem üretebileceği anlamına geliyor.