Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

20.09.2017 - 10:07 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı her yıl beş defa düzenlenir. Sınav sonucunda yeterli puanı alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavını da başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavdan geçmek için kaç puan gereklidir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

2017 yılı dördüncü ehliyet sınavı 7 Ekim’de yapılacak. Sınav giriş belgeleri, kayıtlı olunan sürücü kurslarından veya Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden alınacak. Başarılı olan adaylar ehliyet almaya hak kazanacak. Bu yılın son ehliyet sınavı da 23 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI

Ehliyet sınavından başarılı olabilmek için en az 70 puan alınması gerekir. Sınav araç tekniği, ilk yardım, trafik ve çevre, trafik adabı konularından oluşan 50 soruluk bir testtir. Adayların toplam 35 soruyu doğru olarak cevaplaması, başarılı olarak geçmesinde yeterlidir. Ehliyet sınav sonuçları 15 gün içerisinde açıklanır. Adaylar, MEB internet sitesinden sonuç bilgisine ulaşabilir. Direksiyon sınavının sonuçları ise aynı gün içerisinde adaylara ilan edilir.

DİREKSİYON SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Direksiyon sınavında ilk olarak adaylara aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Bu sorulardan 5 tanesini bilemeyen başarısız sayılır. Adayın araca bindikten sonra koltuğu ayarlamasından, aynaları kontrol etmesine kadar birçok noktaya dikkat edilir. Eksik yapılanlar için adayın puanı kesilir. Direksiyon sınavından da başarılı olabilmek için adayın en az 70 puan alması gerekir. Sınavda adayların yaptıkları hataların büyük çoğunluğu heyecandan kaynaklanır. Sürücü adayı, heyecanını kontrol altına alabilmelidir. Bunlar dışında;

Haberin Devamı

- Direksiyon tutuşu, saat 09.15 olarak adlandırılan konumda olmalıdır

- Ani frenleme yapılmamalıdır

- Takip mesafesi korunmalı ve geçiş kurallarına uyulmalıdır

- 2 duba arasına park edilirken dubalara çarpılmaması gerekir

- Şerit ihlali yapılmadan geri geri 25 metre çizgiler paralelinde gidilmelidir

- Sınav tamamlandığında araçtan inmeden önce vites boşa alınarak, el freni çekilmeli ve sol ayna kontrol edilerek araçtan inilmelidir.

Direksiyon sınavı için giriş belgesi, sınavdan bir gün önce sürücü kurslarından alınabilir.

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

Direksiyon sınavını başarıya geçen adaylar, stajyer ehliyet almaya hak kazanır. İki yıl süreyle stajyer sürücü olarak kalınır. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşılmazsa, adaylar stajyer sürücü olmaktan çıkarlar. Örneğin; kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı ve hız sınırının aşılması 10 ceza puanı getirir.

Haberin Devamı

2017 EHLİYET SINAV TARİHLERİ

MTSKS-1 / 11 Şubat 2017 (saat 14.00)

MTSKS-2 / 20 Mayıs 2017 (saat 14.00)

MTSKS-3 / 29 Temmuz 2017 (saat 14.00)

MTSKS-4 / 7 Ekim 2017 (saat 14.00)

MTSKS-5 / 23 Aralık 2017 (saat 14.00)