Gündem Ekmek kâğıtlarına sarılı yardım hattı

Ekmek kâğıtlarına sarılı yardım hattı

29.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘İstanbul Sözleşmesi’, kadına şiddetle mücadelede ‘dünyanın en kapsamlı’ anlaşması olarak değerlendiriliyor. Sözleşme kapsamında Avrupa’da ortaya konan uygulamalar, Türkiye’nin geri kalmışlığını gösteriyor...

Ekmek kâğıtlarına sarılı yardım hattı

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın başkanlığını yaptığı, Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’nda hazırlanan raporda, şiddeti önleyecek önemli adımlara yer verildi. Türkiye kadına şiddetle mücadelede istenen yerin çok uzağındayken, çeşitli Avrupa ülkelerinin örneklerinde, özel savcılık, polislerin faile yönelik uzaklaştırma kararı alabilmeleri, acil servislerde 24 saat hizmet veren özel birim, göçmenleri koruma programları, ekmek poşetine şiddet karşıtı sloganlar gibi önlemler var.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk imzayı attığı ve Ağustos 2014’te yürürlüğe giren ‘İstanbul Sözleşmesi’nin ardından ivme kazanan önlemlere yer verilen, Azeri parlamenter Sahiba Gafarova’nın raportör olduğu çalışmada yer alan bazı çarpıcı unsurlar şöyle:

Göçmene ikâmet izni

-Almanya, Avusturya, Lüksemburg, Hollanda, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti’nde; polisler, bir kadının hayatının risk altında olduğunu tespit etmişlerse savcı kararına gerek kalmadan, faili 10 gün evden uzaklaştırmabiliyor.

- Fransa ve Lüksemburg’da, şiddet mağduru kadınlar için bütün mahkemeler ve mahkeme süreçleri, Almanya, Belçika, Danimarka, Macaristan, İtalya ve Litvanya’da hukuki yardım ücretsiz.

- Belçika ve İrlanda, şiddet uygulayan kocasından ayrılmış olan göçmen kadınların ülkede ikamete devam etmesini sağlayan bir düzenlemeyi yürürlüğe soktu. Belçika ayrıca, iltica taleplerini de toplumsal cinsiyet eşitliğini de dikkate alarak değerlendiriyor. Göçmen kadınların haklarını öğrenmesi için çıkarılan broşür 7 dile çevrildi.

Haberin Devamı

- Almanya’da 2013’te mağduru kadınların ulaşabilecekleri bir acil yardım hattı açıldı ve yardım hattının bilgileri ekmek sarılan kâğıtların üzerine yazıldı, böylelikle herkesin bu numaralara kolayca erişmesi sağlandı. Acil hat, 15 ayrı dilde 24 saat hizmet veriyor.

Özel savcı

- İsveç’te savcıların eğitiminde, aile içi şiddet ve cinsel saldırı özel bir yer tutuyor. İsveç Kamu Bakanlığı bünyesindeki 32 yerel bürodan 31’i bu konu üzerinde çalışıyor. İsveç hükümeti, bir kadın polis komiserini, kadına karşı şiddetle mücadele için ulusal koordinatör olarak atadı.

- Lüksemburg’da, 2013 yılından bu yana, şiddeti uygulamakla suçlanan kişi, en geç bir hafta içerisinde sorgulanıyor. Ayrıca savcıların, polisle, adli makamlarla ve şiddet mağdurlarına destek veren merkezlerle beraber çalışma zorunluluğu bulunuyor.

- İngiltere’de iyileştirme ve tedavi merkezleri 7 gün 24 saat açık. Buralarda acil yardım uzmanına ulaşılabiliyor ve kadınlar ücretsiz avukat hizmetini de yine bu servis sayesinde alabiliyor.

Elektronik kelepçe artıyor

Haberin Devamı

İspanya’da elektronik kelepçe uygulamasıyla izlenen kişi sayısı bin 800’den fazla. Çıkarılan yasayla elektronik kelepçeyi mağdurlar da takabiliyor.

Türkiye: TBMM’de komisyon

Raporda, 2015’in ilk 10 ayında 255 kadının öldürüldüğü Türkiye’ye de iki yerde atıf var ancak diğer ülkelerle karşılaştırma yapıldığında yapılan çalışmaların geride kaldığı ortaya çıkıyor. Şiddet mağdurlarına destek verilen Alo 183 hattına dikkat çekilen raporda, TBMM Kadına Karşı Şiddetin Nedenlerini Araştırma Komisyonu’na da işaret edildi. Çok sayıda devlet biriminin katkısıyla hazırlanan raporda alınması gereken yasal ve idari önlemler üzerinde duruldu.