Ekonomi 1.2 milyar dolarlık dev yatırım imzası

1.2 milyar dolarlık dev yatırım imzası

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dünya petrol devlerinden Cezayirli Sonatrach ile Rönesans Holding, Ceyhan’da 1.2 milyar dolar yatırımla ‘polipropilen’ tesisi kuruyor. Tesis, cari açığın kapatılmasına her yıl 500 milyon dolar katkı sunacak.

1.2 milyar dolarlık dev yatırım imzası

Afrika’nın en büyük petrol şirketi Cezayirli Sonatrach ile Rönesans Holding, Ceyhan’da hayata geçirecekleri ‘polipropilen’ tesisi için ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Haberin Devamı

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesinde yer alacak 1.2 milyar dolarlık yatırımda Sonatrach’ın payı yüzde 30 olacak. İmza törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sonatrach’ın kurulacak tesise, dolayısıyla Türkiye’ye 15 yıl boyunca propan gazı temin edeceğini söyledi. Tesisin yapımının 2019’da başlayacağını açıklayan Bakan Varank, üretimin ise 2023’te başlamasının planlandığını dile getirdi. Varank ayrıca, tesis ile doğrudan ve dolaylı olarak 2 bin kişiye yeni istihdam olanağı sağlanmış olacağını vurguladı.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ise törende yaptığı konuşmada, plastik hammaddesi olarak kullanılan polipropilenin yüzde 90’ından fazlasının ithal edildiğini hatırlattı. Her yıl 2.2 milyon ton polipropilen, 2.6 milyon ton polietilen ve 1.5 milyon ton PVC ithalatı yapıldığını anlatan Ilıcak, “Bu yatırımla Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

1.2 milyar dolarlık dev yatırım imzası

Yeni ortaklar yolda

Ilıcak daha sonra teknoloji transferinde beraber çalışacakları Güney Kore ve Japonya’dan iki yatırımcının da projeye katılacağını, projeyi dört ortakla birlikte tamamlamayı amaçladıklarını ifade etti. Ilıcak, Rönesans’ın payının bu ortaklıklarda yüzde 51’in altına inmeyeceğini belirtti. Polipropilen tesisi Rönesans Holding’in Türkiye’de hayata geçirdiği ilk petrokimya ve sanayi yatırımı olarak da dikkat çekiyor.

Ilıcak, tesis için yapılacak 1.2 milyar dolarlık yatırımın 400 milyon dolarının özkaynak, 800 milyon dolarının ise başta Koreli ve Uzakdoğulu olmak üzere yurtdışındaki bankalardan kredi olarak sağlanacağını söyledi.

Sonatrach CEO’su Abdelmoumen Ould Kaddour da bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, “Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağına inanıyorum” diye konuştu. Abdelmoumen Ould Kaddour, tesise yılda 500 bin ton propan sağlayacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

ENDÜSTRİ BÖLGESİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bakan Varank, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde kurulacak petrokimya tesisleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Kurulacak fabrikalarla plastik ve kauçuk sektörünün en temel ham maddelerinin üretilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Bölgenin masterplan çalışmalarını tamamladıklarını açıklayan Varank, şunları söyledi:

“1341 hektar alanda kurulacak. Boru hatlarına, termik santrallere ve Yumurtalık serbest bölgesine komşu. Yine bu bölge; Mersin Limanı, Adana Havaalanı ve demir yolu hatlarına yakın konumu sayesinde Türkiye’nin yeni enerji üssü olma potansiyeline sahip.

Yaklaşık 10 bin vatandaşımızın istihdam edileceği bölgenin tam olarak faaliyete geçmesiyle ithal ettiğimiz kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretebileceğiz. Bölgedeki tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebilecek. Yatırımın tam anlamıyla hayata geçmesiyle yıllık büyüme oranımızda binde 2 ila binde 4 arasında bir artışın olmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Yerli üretim olacak’

Milli gelirin yüzde 6’sını oluşturan sektörde geçen yıl 38 milyar dolarlık ithalat yapıldığını aktaran Varank, tek başına petrokimya sektöründe ise yine geçen yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini söyledi. Bölgenin ‘yerlileştirme’ politikasıyla da uyumlu olduğunu anlatan Varank, “Bu tutar, imalat sanayinde verdiğimiz dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor” dedi.