Ekonomi 1.7 milyon kişi e- cüzdan kullanıyor

1.7 milyon kişi e- cüzdan kullanıyor

06.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bankacılığın hizmet kanallarını genç nüfusun yarattığı potansiyel belirliyor. Akaryakıt, taksi ve mağazalarda ödeme kolaylığı sağlayan BKM Express’i kullananların sayısı 1.7 milyona ulaştı .

1.7 milyon kişi  e- cüzdan kullanıyor

Dijital cüzdanlar bankaların son gözde hizmet aracı oldu. Türkiye’nin genç nüfusunu ve dijital ürün ve hizmet kanallarına olan ilgisini dikkate alan bankacılık sektörü, ödeme sistemlerinde dijital kartı ifade eden dijital cüzdanların kullanımını kolaylaştıran uygulamalar başlatıyor. Bu konuda sektörün öncülüğünü yapan kurum ise Bankalararası Kart Merkezi (BKM) oldu.

Haberin Devamı

BKM, bu alandaki hacmin büyümesi için kullanıcılarına 200 binden fazla noktada ödeme imkânı sağlıyor. Haziran 2012’de başlatılan BKM’nin BKM Express dijital cüzdanını kullananların sayısı 1,7 milyona ulaştı. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, kullanıcılara verilen hizmetlere ilişkin şöyle konuştu:

“İnternet alışverişlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Son 2 yıldır mağaza içi ödemelerde de yaygınlığını artırıyor. Süpermarketten akaryakıt sektörüne, taksiden toplu ulaşım kartlarına yükleme yapmaya kadar hayatın içinde pek çok alanda BKM Express ile ödeme yapmak mümkün. Üye iş yerleriyle yaptığımız kampanyalarla kullanıcılarımıza fayda sağlıyoruz. Canko, BKM Express’le internet ödemelerinin karekod okutularak yapılmasını mümkün kıldıklarını ve Türkiye’de ilk kez bir alışveriş merkezinin mobil uygulamasını BKM Express’in karekod okuma özelliğini entegre ederek mağazalarda karekodla ödeme yapılabilmesini sağladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

- İlgi sürecek mi?

Kampanyalar, dijital cüzdan uygulamalarının kullanım kolaylığının deneyimlenmesini sağlıyor. Zaman içinde artan akıllı telefon penatrasyonu ve internet yaygınlığıyla kullanıcılar tüm ihtiyaçlarını telefonlarının karşıladığını görecek ve ödeme tercihlerinde yönelim nakitten karta, karttan da cep telefonlarına olacak. Benzer dönüşümü köprü geçiş ödemelerinde de yaşamıştık. Artık pek çok köprüde nakit ve kartla geçiş yapılamıyor. Teknoloji, kolaylık sağlayan çözümlerin öne çıkmasını mümkün kılıyor. Kullanım alanları genişledikçe dijital cüzdanlar insanların hayatında vazgeçilmez bir alışkanlık olacak.

- Bankalarda da e-cüzdan var. Vatandaş neden sizi tercih etsin?

Dijital cüzdan pazarı gelişmekte olan bir pazar. Farklı özelliklerde dijital cüzdanların olması iş yerlerine ve kullanıcılara seçme şansı veriyor. Bu sektörde pozitif bir etki yaratıyor.

İşte e- cüzdan avantajları

- Kart, nakit, taşımıyorsunuz
- Her seferinde kart bilgisi girilmiyor
- Kart bilgisinin tutulmaması güvenliği artıyor
- Akaryakıt ve taksi ödemesi yapabilirsiniz
- Mağazalarda ödeme yapılıyor
- Toplu ulaşım kartına yükleme sağlıyor
- İş yeri kampanyalarından yararlandırıyor
- 7 gün 24 saat para transferi sağlıyor
- STK bağışı yapabilirsiniz
- İnternet ödemesini karekod okutarak yapabilirsiniz
- Karekod okutarak bu özelliğe sahip mağazada ödeme yapabilirsiniz
- Bonus kampanyalardan yararlandırıyor

Haberin Devamı

Güvenliyiz, kartbilgisi tutmuyoruz

- E-cüzdan ne kadar güvenli?

İnternet bankacılığı ve dijital cüzdan uygulamalarında sabit şifre ve telefona gelen tek kullanımlık şifreyle giriş yapılarak 2 aşamalı güvenlik sağlanıyor. BKM Express’le ise güvenlik aşaması 3’e çıkıyor çünkü kart bilgisi dahi tutulmuyor. Kartların ilk 6 ve son 4 haneleri giriliyor. Kullanıcı bu girişi yalnızca 1 kez yapıyor. Alışveriş onaylanmadan önce belirlenen sabit şifre ya da mobil cihazlar için parmak izi veya yüz tanıma kullanılıyor. Kart sahipliğini teyit etmek için kullanıcının bankasından cep telefonuna tek kullanımlık şifre geliyor ve ödeme tamamlanıyor.