Ekonomi "100 liralık yatırımın 80 lirasını özel saktör yapıyor"

"100 liralık yatırımın 80 lirasını özel saktör yapıyor"

21.12.2013 - 18:07 | Son Güncellenme:

.

100 liralık yatırımın 80 lirasını özel saktör yapıyor

Bakan Yılmaz, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nca organize edilen "Bingöl Kalkınma Platformu 1. İstişare Toplantısı''na katılmak üzere havayolu ile Bingöl'e geldi.

Haberin Devamı

Bingöl Havalimanı'nda Vali İbrahim Taşyapan ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, özel idare sosyal tesislerinde yapılan Bingöl Kalkınma Platformu 1. İstişare Toplantısı'na katıldı.

Toplantının basına açık bölümünde konuşan Yılmaz, kalkınmada özel sektör yatırımlarının öneminden bahsetti.

Bingöl Kalkınma Platformu'nun ilk toplantısını gerçekleştirmek üzere bir araya geldiklerini ifade eden Yılmaz, kentin bütün kesimlerinin bir araya gelerek Bingöl'ün kalkınması, refahı, istihdamı ve üretimini artırmaya yönelik istişarede bulunacaklarını belirterek, "Bugün birincisini gerçekleştireceğiz. Tabi şunun altını çizmem gerekiyor bugünkü toplantı çok içerik tartışacağımız bir toplantı olmayacak. Daha çok bu platformu tartışacağımız bir toplantı olacak" dedi.

Haberin Devamı

Kalkınma için birlik ve beraberliğin çok önemli olduğunu savunan Bakan Yılmaz, şöyle dedi:

"Kalkınma bakanı olarak 2 şeyin altını özellikle çizmek istiyorum: Birincisi, kalkınma birlik beraberlik içinde olur. Sadece bir kesim, grup, kurumun katkısıyla topyekun kalkınmayı gerçekleştirmek mümkün değil. Gelişmiş bölgelere, gelişmiş illere gidip baktığınız zaman hep bunu görüyorsunuz. Görüşleri farklıda olsa, farklı alanlarda çalışıyor olsalar da illerinin, yörelerinin kalkınması konusunda birlik beraberlik sağlayanlar daha hızlı gelişiyor. Bunu yapamayanlar, çekişmeler, kişisel bir takım kavgalara kurumsal çatışmalara giden illerin ve bölgelerin de yeterince gelişemediğini görüyoruz. İkinci olarak kalkınma dediğimiz hadise sadece kamuyla gerçekleşmiyor. Özel sektör çok çok önemli. Sivil toplum kuruluşları ve özel yatırımlar çok önemlidir. Türkiye'de 100 liralık bir yatırım yapılıyorsa, bunun 80 lirasını özel sektör yapıyor."

- Çözüm süreci

Konuşmasında çözüm sürecine değinen Yılmaz, kafalarda soru işaretleri ve tereddütlerin kalkmasıyla bölgeye yatırımların artacağını ifade ederek, "Çözüm süreci huzur ve güveni pekiştirdi. Bir çözüm süreci yaşıyoruz. Bu çözüm süreci bu bölgelerimizde, Bingölümüzde huzuru, güveni pekiştiren bir süreç. Ve gönülden bütün halkımızla birlikte biz bu süreci destekliyoruz. İnşallah bu çözüm süreci tam anlamıyla sonuçlandığında, insanların kafalarında artık hiçbir şüphe, tereddüt kalmadığında göreceksiniz bu bölgelerimizde yatırım ortamı çok gelişecektir. Eskiden hiç olmadığı kadar bu bölgelerimize turist gelecek, yatırımcı gelecek, kalifiye insanlar bu bölgeye daha rahat gelecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Yılmaz, son 10 yılda alt yapıdan, barajlara, hastanelerden eğitim kurumlarına çok ciddi yatırımlar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bakın az önce havaalanımıza inip şehre geldim. Nerden geçersek geçelim bir yatırım görüyoruz. Devlet hastanesinden, ağız diş sağlığı merkezine, üniversitemizin yükselen binalarından adalet, emniyet saraylarımıza bir çok alanda yatırımlar yapıyoruz. Kamu üzerine düşeni yapıyor. Son 10 yılda hiçbir dönemde olmadığı kadar devlet olarak kamu olarak yatırımlarımızı yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Fakat bir bölgenin kalkınması sadece kamu yatırımlarıyla mümkünde değil. Türkiye genelindeki toplam yatırımlara bakıldığında özel sektör yatırımları kamuya göre daha fazladır. Huzur ortamı iyice pekiştiği zaman bunu daha fazla hissedeceğiz göreceğiz."

Haberin Devamı

"Bu bölgemizde genç bir nüfus var" diyen Yılmaz, aşağıdan gelen genç nüfusun geleceğini düşünmek için ideolojik ve kişisel kavgaların bir kenara bırakılması gerektiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Biz şu bu ideolojik kavgaları, çatışmaları kişisel bir takım kavgaları bir tarafa bırakıp bu memleketimizin geleceğini ve gençlerimizin geleceğini düşünmek zorundayız. Gençlerimize daha iyi istihdam imkanları sunmak durumundayız. Bunu nasıl yapacağız? Özel sektörün daha fazla yatırım yapmasıyla gerçekleştireceğiz. Daha fazla istihdam, ihracat, üretim. Bunu derken tarım sektöründe meyvecilikten tutun hayvansal ve bitkisel üretime, bunlara dayalı bir gıda sanayine kadar bütün alanları kastediyorum. Bingöl'ün potansiyeli neyse bunu hep birlikte iyi belirleyelim. Yatırım ortamını iyileştirelim, elbirliği ile yatırımcılarımıza destek olalım, özel sektör yatırımlarını artıralım."

Haberin Devamı

Yapılan konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.