Ekonomi 11. Kalkınma Planı ile topyekun değişim

11. Kalkınma Planı ile topyekun değişim

09.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından TBMM’ye sunuldu.

11. Kalkınma Planı ile topyekun değişim

Planda öne çıkan başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

- Plan ile Türkiye’nin yüksek gelir grubu ülkeler ile en yüksek insani gelişmişlik seviyesindeki ülkeler arasına girmesi amaçlanıyor. 2023 yılında GSYH’nın 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi; ihracatın 226.6 milyar dolara çıkarılması; işsizlik oranının yüzde 9.9’a düşürülmesi; enflasyonun kalıcı bir biçimde tek haneli rakamlara indirilmesi hedefleniyor.

- Plan ile 4.3 milyon yeni istihdam öngörülüyor.

- Plan döneminde büyüme oranının yıllık ortalama yüzde 4.3 oranında gerçekleşmesi hedefleniyor.

- Para politikasında fiyat istikrarını ve finansal istikrarı esas alan politika çerçevesine devam edilecek, güçlendirilmiş politika koordinasyonu altında enflasyon yüzde 5 hedefine kademeli bir şekilde yakınlaşacak. Bu doğrultuda, dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülürken, belirlenen hedefin gerektirdiği fiyat istikrarının sağlanması için eldeki tüm araçların kararlılıkla kullanılmasına devam edilecek.

Haberin Devamı

- Ekonominin, enflasyon oluşturmayan, kaliteli büyüme patikasına girmesini destekleyecek şekilde kamu mali disiplini korunacak ve harcama politikası plan hedeflerine azami düzeyde tesir edecek şekilde uygulanacak. Vergi adaletini güçlendirici ve vergi tabanını genişletici revizyonlar yapılacak.

- BES’teki mevcut devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılacak. BES katılımcılarının kısa vadeli nakit ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkışlarının önlenmesi amacıyla sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle bireylere sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak. Bireysel emeklilikteki otomatik katılım sistemi sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde yeniden düzenlenecek ve bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonu ile entegre edilecek.

11. Kalkınma Planı ile topyekun değişim

Yazarlar