Ekonomi 16 milyon emekli merakla bekliyor! İşte zamlı ikramiyeler için konuşulan tarih

16 milyon emekli merakla bekliyor! İşte zamlı ikramiyeler için konuşulan tarih

19.02.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılı için geçerli olan zamlı ikramiye tutarlarını duyurdu. Erdoğan, bayram ikramiyelerinin yüzde 50 artışla 3 bin TL’ye çıkarıldığını açıkladı. Peki ikramiyede yasal süreç nasıl işleyecek, ödemeler ne zaman yapılacak? Yeni emeklilik başvurusu yapanlar da ikramiyeden yararlanacak mı? İşte detaylar...

16 milyon emekli merakla bekliyor İşte zamlı ikramiyeler için konuşulan tarih

Milliyet.com.tr/ÖZEL 16 milyon emeklinin gözü kulağı zamlı emekli ikramiyelerindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 bin TL olarak ödenen emekli ikramiyelerinin 3 bin TL’ye yükseltildiğini duyurdu. Emeklilere ikramiye süreci 2018 yılında bin TL olarak verilmeye başlanmıştı.

Haberin Devamı

Ardından 1200 TL’ye çıkarılmıştı ve 2 bin liraya kadar yükselmişti. Yapılan yüzde 50 zamla birlikte emekli ikramiyeleri 3 bin TL’ye çıkarılmış oldu. Emekliler hem Ramazan Bayramı hem Kurban Bayramı için toplam 6 bin TL ikramiyeyi hesaplarında görecek. Ancak zamlı ikramiyeler için önce yasal düzenleme gerekiyor.

YASAL DÜZENLEME NASIL İŞLİYOR?

Geçtiğimiz cuma günü TBMM’de AK Parti tarafından bir yargı kanunu Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Emekliye ikramiye düzenlemesinin yargı paketi içerisinde gelmesi bekleniyor. Bu hafta komisyon görüşmeleri yapılacak. Kanun teklifi görüşmeleri sırasında yargı paketine bu madde eklenecek. Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin tamamlanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte yasalaşacak.

Haberin Devamı

ÖDEMELER İÇİN KONUŞULAN TARİH

Emekli ikramiyeleri ne zaman ödenecek? Ramazan Bayramı 10 Nisan’da, hemen Ramazan Bayramı öncesinde 1-9 Nisan tarihleri arasında ilk ödemenin yapılması bekleniyor.

Diğer ikramiye ödemesi ise Kurban Bayramı öncesinde 10-15 Haziran tarihleri arasında hesaplara yatırılacak.

KİMLER ALACAK?

SGK’dan emekli aylığı alanlar, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı alanlar, ölüm aylığı ile sürekli iş görmezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri bayram ikramiyesini alabilecekler.

YENİ EMEKLİLİK BAŞVURUSU YAPMIŞ OLANLAR İKRAMİYE ALACAK MI?

Peki birden fazla emekli aylığı alanlara ikramiye ödemeleri nasıl yapılacak? Yeni emeklilik başvurusu yapmış kişiler de ikramiye alabilecek mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan bayram ikramiyelerinin yüzde 50 artışla 2 bin TL’den 3 bin TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Bütün yapılan maaş artışları yüzde 49 civarında yapılmıştı. Emekli ikramiyelerinde bin liralık artış ihtiyaçları karşılayabilecek bir artıştır ancak yeterli değil. Bunun önümüzdeki dönemlerde daha da artırılacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

İkramiyeler için Meclis’ten yasa çıkması gerekiyor. Komisyondan geçmesi ile birlikte ilk fırsatta yasalaşacaktır. Emekli ikramiyelerden bütün emekliler yararlanabilecek. Eğer emekli dilekçesini yeni verdiyse dilekçe verdiği tarihten itibaren ikramiye almaya hak kazanıyorlar. Bayramdan önce dilekçe vermeleri ile birlikte emekli ikramiyesi alabilirler. Dul ve yetim aylığı alanlar da aynı şekilde dilekçe verdikleri tarihten itibaren emekli ikramiyesinden faydalanabilecekler.

BİRDEN FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALANLARIN DURUMU NE OLACAK?

Birden fazla emekli ikramiyesi alanlar için tekbir emekliliğe ilişkin ikramiye söz konusu olacak. Birden fazla ikramiye alamayacaklar. Emekli ikramiyeleri bayramlarda veriliyor.”

Yazarlar