Ekonomi 17 milyar dolarlık doğalgaz hattı Türkiye’yi enerji köprüsü yapacak

17 milyar dolarlık doğalgaz hattı Türkiye’yi enerji köprüsü yapacak

16.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak üzere Azerbaycan’a gitti.

17 milyar dolarlık doğalgaz hattı Türkiye’yi enerji köprüsü yapacak

Küresel ve bölgesel ekonomik gelişmeler ile üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği konularının ele alınacağı toplantının Türkiye açısından en önemli gündem maddesi Türkiye ile Azerbaycan’ın birlikte kuracakları doğalgaz boru hattı olacak.
Türkiye, İran, Pakistan Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’ın devlet veya hükümet başkanları düzeyinde temsil edileceği zirvenin bu yılki toplantısına ilk defa KKTC Dışişleri Bakanı davet edildi.
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak. Şah Deniz 2’den çıkacak 6 milyar metreküplük doğalgazın, 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye’ye satılacak, 10 milyar metreküplük kısmı da Bulgaristan veya Yunanistan sınırında Avrupa’ya teslim edilecek.
2018’e kadar, 17 milyar dolar yatırımla tamamlanacak projeyle Türkiye enerji dağıtım üssü konumunu, Azerbaycan da Avrupa’nın önemli enerji tedarikçisi olma konumunu pekiştirecek. TANAP’ta, Türkiye’den BOTAŞ ve TPAO’nun yüzde 20, Azerbaycan’dan SOCAR’ın da yüzde 20 payı var.